fbpx
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

TKO ĆE SLAVICI VRATITI GODINE ŽIVOTA? Na sudovima milijun i šesto tisuća sudskih postupaka, 25 tisuća starije od 7 godina

Autor: Valneo Kosic

Trebalo je 14 godina da završi suđenje bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavicu u slučaju kornatske tragedije. Vrhovni sud je potvrdio presude nižih sudova i nakon 14 godina završila je pravosudna agonija za ovog čovjeka i obitelji preminulih koji i dalje traže pravud. Postavlja se pitanje tko će mu vratiti godine izgubljenog života, njegovo psihičko zdravlje i nije li moglo sve to brže završiti?

“Ja sam otpočetka bio uvjeren u ovakav ishod, međutim, nisam nikad očekivao da će to trajati 13, 14 godina, rekao je Slavica.

“Imamo predmeta gdje je Hrvatska počinila povredu zato što je spis trajao 10 godina na Ustavnom sudu i jer ustavna tužba nije bila riješena”, rekla je odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

U Hrvatskoj se trenutačno vodi milijun i šesto tisuća sudskih postupaka, od čega je 25 tisuća predmeta starije od sedam godina.

– Najlakše je ako je to odgovornost suca, jer je to najlakše riješiti bilo internim mjerama predsjednika sudova ili nekim stegovnim mjerama. Problem je ondje gdje postoje objektivne prepreke, od kojih su neke zakonske i postoje tamo da bi se štitila prava stranaka, rekao je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda.
Iz Ministarstva pravosuđa najavljuju izmjene zakonodavnog okvira.

“Izmjene Zakona o kaznenom postupku, Zakona o parničnom postupku, skraćivanje određenih rokova i ubrzavanje tih postupaka”, poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Sudski postupci u Hrvatskoj dugotrajni su. I svatko snosi dio odgovornosti – i tužiteljstvo i odvjetnici i sudovi i suci. Ali i izvršna i zakonodavna vlast koja donosi manjkave zakone ili ih prečesto mijenja, piše HRT.
 

Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.