PIXELL

TKO ĆE NASLIJEDITI BERNARDIĆA? Donosimo sve detalje o kandidatima koji će preuzeti funkciju lidera SDP-a

Autor: J.A.

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) će 26. rujna birati svog novog lidera ili lidericu. Kandidaturu su istaknuli Peđa Grbin, Mirela Ahmetović i Željko Kolar.

No, ne svi. Prema sadašnjem stranačkom statutu, predsjednika stranke članstvo bira demokratski, ali nemaju svi članovi SDP-a pravo glasa. Naime, na izborima smiju glasati samo oni članovi koji su uredno plaćali svoju članarinu, a takvih je tek 11.500 od ukupno 35.000.

Podsjetimo, zaposleni članovi stranke plaćaju 20 kuna mjesečno, umirovljenici pet kuna, a studenti, nezaposleni i članovi s minimalnom plaćom i ispodprosječnom mirovinom samo jednu kunu.

Tu treba pridodati i one koji ostvaruju prihode od SDP-a. Ako putem mandata stranke zarađuju više od 20.000 kuna, neto članarina je 3000 kuna mjesečno, za one koji zarađuju od 16.000 do 20.000 kuna članarina je 1300 kuna, od 12.500 do 16.000 kuna – 1000 kuna, od 10.000 do 12.500 kuna – 400 kuna, od 7500 do 10.000 kuna – 150 kuna, od 4000 do 7500 kuna – 100 kuna, od 1600 do 4000 kuna – 70 kuna te od 800 do 1600 kuna – 50 kuna mjesečno. Postoje tako i primjeri istaknutih članova stranke koji nisu plaćali članarinu poput bivše ministrice Milanke Opačić koja je prelaskom u stranku Milana Bandića ostala dužna 18.000 kuna članarine.

No, vratimo se na kandidate na stranačkim izborima. Prvi je kandidaturu, odmah nakon parlamentarnih izbora, istaknuo Peđa Grbin, pravnik i dugogodišnji saborski zastupnik.

Patrik Macek/PIXSELL

Rođen je 24. svibnja 1979. u Puli, a tamo je završio i osnovnu školu Vladimir Gortan te pohađao gimnaziju. Nakon završene srednje škole odlazi u Zagreb gdje upisuje Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je i diplomirao 2003. godine. Kao student bio je aktivni član studentskih udruga, a posebno se zalagao za Studentski forum. Strast mu je košarka te je tako u osnovnoj i srednjoj školi igrao za košarkaški klub Gradine Pula, ali je prekinuo karijeru odlaskom na studij u Zagreb. Svoje slobodno vrijeme voli provoditi uz dobru knjigu i glazbu, a uživa i u putovanjima.

Nakon završenog studija 2003. godine, odlazi u Pulu gdje je jedno vrijeme radio kao pripravnik u odvjetničkom uredu, a kasnije i kao odvjetnik u svom vlastitom uredu. U politiku ulazi za vrijeme studija, 1998. godine, kada se učlanio u SDP. Ubrzo je postao član i tajnik Foruma mladih SDP-a, a godine 2004. izabran je za člana Glavnog odbora SDP-a gdje je obnašao dužnosti toga organa sve do 2016. godine. Dok je bio član Glavnog odbora, Grbin je izabran za predsjednika Odbora za Ustav.
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Od 2005. do 2009. godine bio je član poglavarstva u Puli, a nakon toga došao je na poziciju gradskog vijećnika, od 2009. do 2013. godine kada se kandidirao na mjesto gradonačelnika grada Pule, no te je izbore izgubio od IDS-ova Borisa Miletića.

Široj javnosti postao je poznat 2014. godine kada je, u vidno alkoholiziranom stanju, za šankom pjevao Thompsonove Čavoglave. Grbin se oglasio i priznao da je pogriješio i za sebe rekao da je, ni manje ni više, pijana budala. O privatnom životu Peđe Grbina malo se zna, a iz medija je poznato da je u vezi s medicinskom sestrom Altanom Hodžić. U stranci je poznat pod nadimkom Veli Joža, naravno, zbog svoje visine.

Druga je kandidatkinja načelnica Omišlja, Mirela Ahmetović.  Rođena je 4. kolovoza 1981. u Rijeci gdje je i diplomirala na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija Sveučilišta u Rijeci te magistrirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Trenutno je na tom fakultetu na doktorskom studiju. U SDP se učlanila 2010. te je osnovala i ogranak Foruma žena SDP-a na Krku.
Petar Glebov/PIXSELL

Godine 2013. prvi put pobijedila na lokalnim izborima i postala načelnica Omišlja, a prije toga radila je i u Erste & Steiermärkische banci. Nakon izborne pobjede postala je jedna od najmlađih načelnica u Hrvatskoj, a zanimljivo je da je u drugom krugu dobila i podršku HDZ-a. Već tada jasno je dala do znanja da ne podupire projekt izgradnje LNG terminala.

Zbog LNG terminala je postala poznata i široj javnosti kada je prozvala premijera i resornog ministra Tomislava Ćorića, kojeg je optužila i za pokušaj podmićivanja, i to na način da je Općini Omišalj ponudio projekte Hrvatskih voda i HEP-a. U nacionalnu politiku ulazi u veljači ove godine, kada je prvi put stigla u Sabor kao zamjena za Romanu Jerković. Na nedavno održanim izborima osvojila je saborski mandat pa će sada imati priliku nastupati i na parlamentarnoj razini.

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U stranačkim krugovima doživljavaju je kao blisku osobu primorsko-goranskog župana i trenutnog v.d. predsjednika SDP-a Zlatka Komadine, no ističe kako on nije bio presudan u njenoj odluci da se kandidira za predsjednicu stranke.

O privatnom životu Mirele Ahmetović se malo zna. Njena imovinska kartica otkriva da nije udana i da nema djece, a nema ni nekretnina u svom vlasništvu. Od pokretnina vlasnica je Škode Octavije iz 2015., vrijedne 116 tisuća kuna, koju je kupila uz pomoć kredita. Ima tri kredita, dva u Erste banci, jedan od 29.300 kuna te jedan od 103.185 kuna. Treći kredit od nešto više od 59 tisuća kuna dobila je u Zagrebačkoj banci, a ima i 60 tisuća kuna te četiri tisuće eura štednje.

Zadnji koji je istaknuo kandidaturu je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Rođen je 10. kolovoza 1967. u Klanjcu. Završio je geodetsku školu u Zagrebu, a oženjen je s Mirom Hrbud Kolar s kojom ima dvoje djece.

Patrik Macek/PIXSELL

Od 2009. bio je gradonačelnik Klanjca, a 2011. izabran je prvi put u Hrvatski sabor. Obavljao je dužnost potpredsjednika saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode te je bio član Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. Na lokalnim izborima 2013. godine izabran je u prvom krugu za župana Krapinsko-zagorske županije te je saborski mandat stavio u mirovanje. Na izborima 2017. godine ponovno je izabran u prvom krugu za župana Krapinsko-zagorske županije.

Naglasio je da njegovi konkurenti ističu da mu je najveća slabost nedostatak obrazovanja. “Jako sam ponosan na sve svoje godine rada u geodetskoj struci, na 17 godina koliko sam sudski vještak. Imam energiju i odgovornost. Ostao sam bez oca s osam godina, skromno smo živjeli i jedva sam čekao da završim srednju školu i počnem raditi. Zahvalan sam majci za sve što me je naučila“, izjavio je Kolar za N1 televiziju.

Josip Regovic/PIXSELL

Na pitanje novinara hoće li biti kandidat i za premijera, Kolar je odgovorio kako razmišljanje o premijerskom kandidatu sada nije prioritet, no to će svakako biti onaj tko bude imao najviše šanse pobijediti Plenkovića. Osvrnuo se i na problem sa članarinama istaknuvši kako je porazno da tek jedna trećina članova uredno plaća članarinu i smatra kako tu treba uvesti reda. U slobodno vrijeme voli zaigrati nogomet, šetati i planinariti.

Hoće li SDP dobiti novog lidera nakon 26. rujna ili će morati pričekati drugi krug ostaje tek za vidjeti, no svima je jasno da će pred novim predsjednikom ili predsjednicom biti jako težak zadatak okupljanja i motiviranja članova i birača.

BEROŠ NIJE ZADOVOLJIO Liječnik obiteljske medicine tvrdi: ’Dopustio je da politika uvjetuje’

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.