FOTO: GUliver/ (AP Photo/Paul White, file)

TKO ĆE KOGA, AKO NEĆE SVOJ SVOGA?! Ukrajinci u Španjolskoj okomili se na vlastite sunarodnjake: ‘Kakvi gadovi’

Autor: Dnevno.hr

Španjolska policija uhitila je sedmoricu Ukrajinaca i troje Rusa osumnjičenih da su oko južnih gradova Alicantea i Murcije pljačkali kuće bogatih Ukrajinaca koji su pobjegli od rata.

Kod uhićenih su pronađeni satovi, parfemi, mobiteli, torbice, nakit, sunčane naočale i elektronički uređaji u vrijednosti većoj od 1,25 milijuna eura, navela je španjolska policija u priopćenju objavljenom u petak.

Španjolska je bila jedna od zemalja Europske unije u koju su stizali Ukrajinci u velikom broju otkad je 24. veljače prošle godine krenula ruska invazija na Ukrajinu. Četiri mjeseca kasnije neki od njih, nastanjeni u mjestima Torrevieja i Orihuela Costa, primijetili su da im je nasilno provaljeno u kuće. To su prijavili policiji koja je otpočela istragu.

Zakačili su im male naprave za automobile

Istražitelji su uočili sedmoricu Ukrajinaca, od kojih su dvojica iz te skupine bili zatražili status izbjeglica u Španjolskoj.

“Ta skupina je primijetila da dolazi sve više skupocjenih automobila s ukrajinskim registracijama”, rekao je glasnogovornik Civilne garde u telefonskom razgovoru za Hinu.

“Ljudi su dolazili sa svom svojom ušteđevinom i skupim stvarima pa su postali meta te skupine”, dodao je.

Članovi skupine bi na njihove automobile neprimjetno zakačili malu napravu, poput magneta, koji bi im kasnije putem navigacijskog GPS sustava odavao lokaciju automobila. Zatim bi svojim automobilom pratili označene automobile Ukrajinaca za koje im se činilo da su bogati. Tako bi doznali gdje žive, a onda bi putem GPS-a saznali i kad njihovi automobili nisu pred kućom, odnosno kad nema nikoga doma. Nakon što bi proučili dnevnu rutinu žrtava, odlazili bi njihovim kućama s alatom za obijanje brava te ulazili unutra.




Pronađeni su i elementi za geolokaciju

“Jedna od žrtava bila je otputovala u Njemačku i tek kad se vratila otkrila je da joj je stan opljačkan”, rekao je glasnogovornik.

Organizacija je imala podršku ruskog bračnog para i njihovog sina koji su im davali na korištenje automobile kojima su pratili žrtve i odlazili u pljačke njihovih kuća, ponekad i usred dana, priopćila je Civilna garda.

Istražitelji su pratili osumnjičene, a zatim pretresli sedam njihovih kuća. U njima su pronašli 92.700 američkih dolara i 92.065 eura. Također i nakit te skupocjene satove, torbice, parfeme, sunčane naočale, mobitele, elektroničke uređaje i laptope. U jednoj kući otkrivena su dva kolekcijska albuma poštanskih markica procijenjena na 500.000 eura, a koja su bila ukradena u obližnjem mjestu.




“Pronađeni su i elementi za geolokaciju kojima su kontrolirali vozila žrtava, također i uređaji za poništavanje alarmnih uređaja te alat za obijanje brava”, priopćila je Civilna garda.

Uhitila je sedmero ukrajinskih muškaraca i ruski bračni par te njihovog sina.

‘Kakvi gadovi’

Osumnjičeni su da su opljačkali sedam kuća u okolici primorskog grada Alicantea te jednu pored Murcije, iz kojih su iznijeli predmete vrijedne više od 1,25 milijuna eura.

Izvedeni su pred istražnog suca, koji je njih sedmero poslao u pritvor dok ne počne suđenje. Identitet uhićenih nije objavljen.

“Istraga se nastavlja pa nisu isključena nova uhićenja i otkrivanje dodatnih žrtava”, poručila je Civilna garda iz Alicantea.

Španjolska je primila 167.569 izbjeglica iz Ukrajine, podatak je španjolskog ministarstva unutarnjih poslova na dan 16.veljače 2023. Profesor španjolskog jezika Javier i njegova supruga Ukrajinka doselili su se s dvoje djece iz Kijeva u Alicante, no nisu bili žrtve jer nisu imućni.

“Vidio sam u medijima o pljačkama kuća. Kakvi gadovi”, kaže Javier.

“Pretpostavljam da su ulazili u kuće ukrajinskih bogataša koji imaju običaj čuvati novac u gotovini”, zaključio je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.