Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

TITOVA UNUKA OBJAVILA SLIKU BAKE: ‘I žene su bile dio borbe!’. Ovo je bila jedna od legendarnih Maršalovih supruga

Autor: Dnevno.hr

Aleksandra Broz, hrvatska kazališna redateljica, unuka jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, na svom je Facebook profilu povodom Dana antifašističke borbe podijelila fotografiju svoje bake, Herte Haas, jedne od Maršalovih supruga.

Saša Broz ovom je prilikom podsjetila da su i žene bile dio te borbe.

Screenshot/facebook

Herta Haas rođena je u Slovenskoj Bistrici 1914. godine, a revolucionarnom radničkom pokretu pristupila je još kao studentica. Komunističkoj partiji Jugoslavije priključila se 1936. godine.

Josipa Broza upoznala je 1937. godine u Parizu kada je Tito bio poslan da ubrza slanje jugoslavenskih dragovoljaca u rat u Španjolsku.

Idila je trajala do početka Drugoga svjetskoga rata. Tito je u svibnju 1941. godine otputovao u Beograd, gdje je kasnije upoznao ratnu sekretaricu Davorjanku Zdenku Paunović. Herta Haas je ostala u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana nakon Titovog odlaska rodila je sina Aleksandra Mišu, čija se Saša Broz kći.

Poslije se Herta preudala, a iz tog braka ima dvije kćeri.

Herta Haas umrla je 5. ožujka 2010. godine u Beogradu. Bilo joj je 96 godina, a prema vlastitoj želji, pokopana je u krugu najuže obitelji.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.