Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

‘Titov dvorac’ krije veliku tajnu: Tuđman i Milošević tamo održali sastanak za koji nitko nije znao

Autor: M.P.

U pitoresknom ravničarskom krajoliku Baranje, u njegovom središnjem dijelu koji je danas obuhvaćen Parkom prirode Kopački rit, smjestio se romantičarski arhitektonski sklop ladanjske arhitekture, kompleks dvorca Tikveš. To je prostor šuma i perivoja unutar kojega su smješteni rezidencijalni objekti – Novi dvorac s aneksom, Ladanjska vila, mali sakralni objekt te prateći objekti s restoranom.

Povijest tog kompleksa je izrazito zanimljiva, tikveško lovište poznato je kao jedno od najbogatijih u Europi. Još 1697. godine je posjed za iskazane zasluge dodijeljen princu Eugenu Savojskom od cara Leopolda I. Sam kompleks dvorca datira iz 19. stoljeća, a izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg. Tijekom povijesti dvorac je bio rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim i svjetskim razmjerima, no zatvorenog tipa, rezervirano za goste dvora i vladare.

Bio je česta lovna i ladanjska destinacija Isabelle von Habsburg, jedne od vlasnica vlastelinstva Belje, u čijem se sastavu nalazio Tikveš. Ona je u današnjem starom dvorcu ugostila suvremenike poput austrijskog cara Franje Josipa I. i posljednjeg njemačkog cara Vilima II.

Titovo omiljeno lovište

Poslije međudržavnog razgraničenja u Versaillesu postaje imovinom SHS, kasnije Kraljevine Jugoslavije. Dekretom Ministarstva financija 1920. godine proglašava se državnim lovištem u sastavu državnog dobra Belje. Upravljanje dvorcem je preuzela obitelj Karađorđević.

Uz tu je obitelj vezana i jedna povijesna činjenica koja kaže da je princ Đorđe Karađorđević, prvorođeni sin kralja Petra, u tom dvorcu bio u kućnom pritvoru, gdje su ga smjestili njegov mlađi brat, kralj Aleksandar, i Nikola Pašić, tadašnji predsjednik vlade. Princ Đorđe u Tikvešu je proveo oko godinu dana.

U vremenu 1941.-1944. godine kompleksom je upravljao princ Albrecht Habsburg. Najdulje je u čarima dvorca, kolokvijalno nazvanog ‘Titov dvorac’, uživao doživotni predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, koji je kompleks nacionalizirao i pretvorio u svoje rezidencijsko lovište gdje je ugošćivao mnoge tadašnje suvremenike i političare, pa su Baranju pohodili i ruski državnici Leonid Brežnjev i Nikita Hruščov, a navodno i svjetska glumačka diva Sophia Loren.
Tajni sastanak Tuđmana i Miloševića

15. travnja 1991. godine u dvorcu Tikveš u Kopačkom ritu su se sastali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Bio je to drugi, a ujedno i posljednji sastanak ovog dvojca u četiri oka. Prvi se odvio 20 dana ranije u Karađorđevu. Na sastanku su razmatrana politička pitanja jugoslavenske državno-političke krize, kao i problemi u odnosima između dviju republika.

Razmijenjena su gledišta o rezultatima rada zajedničke grupe stručnjaka koju su formirali predsjednici Tuđman i Milošević u cilju pronalaženja rješenja za otvorena pitanja u hrvatsko-srpskim odnosima i odnosima između dviju republika. U procesu mirnog i demokratskog razrješenja jugoslavenske državno-političke krize, koji uključuje i provedbu referenduma, dva su se predsjednika složila u ocjeni da se u tome mora osigurati poštivanje interesa hrvatskog i srpskog naroda u cjelini i izbjegavanje svakog oblika upotrebe sile. Za sigurnost prilikom sastanka u Tikvešu bio je zadužen Vjeko Brajović.

Na vječno pitanje o čemu su tada pregovarali Tuđman i Milošević, Brajović jamči da to nije znao nitko osim onih kojima su nešto ispričali Tuđman i Milošević. “Nije se moglo znati o čemu razgovaraju zato što su nakon kurtoaznog dijela sastanka otišli iz salona u šetnju još dva sata po šumici”.
No, i danas ima onih koji tvrde da postoje snimke i da ih je snimao američki NCA. “Ma kakve snimke, za Tikveš nitko nije znao, pa ih se nije ni stiglo ozvučiti. A što su razgovarali, ostalo je među njima. Također je i pitanje što su od toga prenijeli najbližim suradnicima”, smatra. Rekao je da je Tuđman mogao prenijeti sadržaj razgovora Hrvoju Šariniću, kasnije možda i Gojku Šušku. Odbacio je nagađanja da se tamo govorilo o podjeli BiH.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Pljačka za vrijeme Domovinskog rata

Za vrijeme okupacije Baranje tijekom Domovinskog rata kompleks je u potpunosti opljačkan, a infrastruktura uništena. Od 1991. godine u vlasništvu je Republike Hrvatske. Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 2000. godine kompleks je dan na korištenje i upravljanje Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit. Kompleks dvorca Tikveš preventivno je zaštićen Rješenjem Konzervatorskog odjela u Osijeku od 2000. godine.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Prije dvije godine okončan je vrijedni projekt rekonstrukcije Starog i Novog dvorca, kao i aneksa Novog dvorca koji su oživjeli kao Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš. Riječ je o projektu Javne ustanove Park prirode Kopački rit vrijednom 61 milijun kuna, od kojih je iz EU fondova osigurano 43 milijuna.

Tito jednu stvar nikad nije imao u novčaniku: Bivši tjelohranitelj slučajno otkrio tajnu

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.