Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

‘TITO NAM NIJE PRIORITET!’ Tomašević prekinuo špekulacije o povratku naziva trga: ‘Grad nam se raspada po šavovima’

Autor: Dnevno.hr

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio je o aktualnim problemima u hrvatskoj metropoli.

Komentirao je što su napravili nakon više od 100 dana na vlasti.

“Promijenili smo način kako se upravlja Gradom, radimo sada i rekonsktruiranje gradskih poduzeća. Vidimo tko su ljudi koji ta podzeća vode, izabrali smo ljude koji su bili najbolji na intervjuima, imali najbolje poslovne planove”, rekao je u gostovanju u emisiji Pressing na N1.

Kaže da smjena NO Holdinga nije bila kiks te da je do nje došlo jer se nisu slagali za drugu fazu i morali su brzo djelovati, a pogreškom smatra što na početku nisu dovoljno komunicirali.

‘Zagreb više neće biti Kantograd’

Predstavljen je novi plan odvoza i naplate nerazvrstanog otpada “Zagreb više neće biti Kantograd!”, a Tomašević kaže, uvijek treba vremena za prilagodbu kada se uvode promjene. Najvećim problemom vidi kada deset kućanstava u zgradu odvaja papir u plavi spremnik dok jedan korisnik baci mesto i sve postane beskorisno.

Rješavanje je kažnjavanje, navodi.

“Prvo će biti opomene i upozorenja. Pokušat ćemo individualizirati odgovornost.” Rekao je i da u takvnim višestambenim zgradama ima preko 300.000 korisnika. Kada bi se krenulo s kaznama, rano je za reći, ističe zagrebački gradonačelnik.
Naveo je da se otpad odvozi redovno, ali možda bi trebalo biti i češće, s obzirom na to da smeće i metal često dugo stoji. Svjesni su problema, stoga će, kaže, više spremnika ići će za plastiku i metal. “Zasad broj odvoza otpada ostaje isti, ali ćemo modificirati sustav plastike i metala.”

O poskupljenjima

Što će još poskupjeti ove godine, ne može reći. “Nije Grad Zagreb izoliran… Vidimo da su i cijene građevinskih radova otišle u nebo. Poskupio je i materijal. kroz tjedan dva stupit će na snagu nova uprava ZET-a, pa ćemo vidjeti što će biti s cijenom javnog prijevoza i žičare, koja je dio ZET-a. oprezan sam s obećanjima jer ono što obećam, želim i isporučiti”, poručio je gradonačelnik.

Otkazi u Holdingu

Najavljeno je oko 540 otkaza, mnogi najavljuju tužbe. Tomašević je istaknuo da će se sve raditi po zakonu stoga tužbi neće biti. “Svima je jasno da je dio radnika Holdinga višak i da Holding ostvaruje gubitak.”
Prva faza je utvrđivanje viška, a druga faza utvrđivanje kriterija. Nude se i otpremnine, to će koštati Holding, a ne Grad, naveo je. “To će biti trošak ove godine, ali ušteda u sljedećoj. I oni koji dobiju otkaz i oni koji sami žele otići dobit će otpremnine.”

“Zakonom zaštićene skupine neće dobiti otkaze, niti ih po zakonu mogu dobiti”, poručio je Tomislav Tomašević.

O ukidanju mjere roditelj-odgojitelj

Najavljuju tužbe, tvrde da im je ugrožena egzistencija. Je li odluka donijeta ishitreno?

“Mjera nije ishitrena. Iako je odluka donesena u prosincu, naknade dobivaju do svibnja, a posao mogu tražiti već sada. Odluka je djeci zabranjivala da idu u dječji vrtić i većinom ženama da budu zaposlene. Meni je to pravno upitno. Mjera ima i demografski cilj tako da tu nikakvog socijalnog cenzusa nije bilo”, rekao je zagrebački gradonačelnik u Pressingu.

Tito nije prioritet

Odgovorio je i na pitanje o povratku naziva Trg Maršala Tita.

“Razgovarat ćemo s koalicijskim partnerima o svemu pa tako i o tome. Rekao sam i prije da, ako bi takva inicijativa čak i bila, da bi mi glasali za, ali sam isto tako rekao da to nije prioritetno pitanje dok se grad raspada po šavovima, doslovno sam to govorio u kampanji.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.