Foto: Guliver image

Tito je svoju žestoku tajnu skrivao od cijelog svijeta: Sramotio se, a onda je povukao neobičan potez

Autor: F.F

O Josipu Brozu Titu zna se puno toga, čak i neke najskrivenije tajne nekadašnjeg vođe bivše države Jugoslavije. Bio je jugoslavenski političar i revolucionar, rođen 1892. godine u Hrvatskoj, a umro 1980. godine u Sloveniji. Postao je poznat kao vođa partizanskog otpora protiv nacističke okupacije Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata, postao je predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Tito je bio ključna figura u uspostavi nesvrstanog pokreta, koji je okupio zemlje koje nisu pripadale ni zapadnom ni istočnom bloku tijekom Hladnog rata. Tijekom svoje vladavine, Tito je uvodio politiku samoupravljanja i relativne unutarnje stabilnosti u Jugoslaviju. Tijekom života imao je četiri supruge, a najviše ga se pamti po posljednjoj – Jovanki.

Jovanka, supruga Josipa Broza Tita, bila je stalno pod povećalom javnosti od trenutka kada se udala za kultnog lidera Jugoslavije 1952. godine. Rođena je sredinom 1920-ih u srpsko-hrvatskoj obitelji u blizini Udbine, ali su se zbog progona Ustaša preselili u Srbiju 1941., nakon što je njihova rodna kuća spaljena.

Foto: Guliver image

Puno je misterija oko njihove veze

To iskustvo duboko ju je obilježilo i približilo partizanskom pokretu. Jovanka se pridružila partizanima već s 17 godina, a već 1945. postala je Titova pomoćnica. Brinula se za njegovu odjeću, kućanstvo i kuhala mu. Nakon smrti Titove dugogodišnje partnerice Davorjanke Paunović, postala je njegova osobna tajnica i ubrzo su započeli romantičnu vezu.

Prema povjesničarima, početak veze između Tita i Jovanke bio je turbulentan. Jovanka je bila znatno mlađa od Tita, koji je bio iskusniji i još uvijek je patio za svojom bivšom ljubavi. S druge strane, Jovanka se borila s pritiskom veze s tako moćnim muškarcem.

Brzo je postalo očito da će Jovanka morati potisnuti svoje osjećaje i mišljenja kako bi ostala uz Tita. Nakon što su postali par, Jovanka je rijetko izlazila u javnost bez Tita i bila mu je uvijek na raspolaganju. Često je čekala u hodnicima tijekom Titovih sastanaka, spremna skočiti u akciju ako bi joj zatrebao. Jovanka je puno radila kako bi mogla biti prva dama, čak je išla u Rim kako bi se naučila “lijepom ponašanju”.

Titovo čudo za spas države: Kako je lukavim potezom spriječio da Jugoslavija postane ‘Ukrajina’
Rim ju ‘odgajao’

Jovanka je boraveći u Rimu usvojila visoke standarde ljubaznosti i ponašanja kako bi postala prava dama u svjetskom društvu. Shvatila je da nije dovoljno biti samo mladi borac iz partizanskog pokreta pa je tako u Rimu učila bonton, kako jesti ribu i pravilno koristiti nož i vilicu, a na kraju i kako se – oblačiti.

Njezin šarmantni osmijeh brzo je privukao pažnju svijeta. Odijevala se u dizajnerske kreacije, izgledala je izvanredno, a njezina odjeća bila je djelo modne dizajnerice Žuži Jelinek. Postala je ikona stila, popularnija čak i od nekih glumica tog vremena. Međutim, kako su se njezini ambicije širile, navodno je poželjela i političku moć i utjecaj, što nije naišlo na odobravanje Titovih najbližih suradnika. Mnogi su tada smatrali da je njegova četvrta supruga zapravo primjer ‘zaokreta nove Jugoslavije’.
Jovanka je zbog svoje izuzetne bliskosti s Titom bila predmetom mržnje mnogih, koji su je optuživali da je bila sponzoruša, spletkarica i žena koja je težila moći. Čak i danas, točan datum njihovog vjenčanja ostaje nepoznat. Ceremonija je održana tajno i intimno, vjerojatno 1951. ili 1952. godine.

Foto: Guliver image

Tužan kraj

Iako je na početku njihovog političkog braka sve izgledalo dobro, kasnije se navodno Tito udaljio od Jovanke. Prema pričama povjesničara, političari i Titovi suradnici pokušavali su okrenuti vođu protiv Jovanke, sugerirajući da ga je ona izdala. To je dovelo do narušavanja njihovog odnosa i konačno je Maršal napustio njihov zajednički dom. Živjeli su odvojeno od 1977. godine do njegove smrti 1980.

Nakon Titove smrti, Jovanka je ostala živjeti u Beogradu. Sva njezina imovina je oduzeta, a bila je pod stalnim nadzorom policije. Njezine posljednje godine života obilježene su siromaštvom i ocrnjivanjem kao bivše Prve dame Jugoslavije. Umrla je od srčanog udara u dobi od 88 godina, gotovo 30 godina nakon Titove smrti, živeći u teškim uvjetima. Na kraju je pokopana pored supruga u Kući cvijeća u Beogradu, iako joj nisu dopustili da posjeti Titov grob prije smrti.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.