Foto: Guliver /HWG

Tito je mrzio ovu pjesmu, potonuo je kad su omladinci pjevali: ‘Prestanite, ostavite me na miru’

Autor: M.P.

Srpski književnik i prevoditelj Ivan Ivanji preminuo je 9. svibnja u 96. godini. Od polovice 1960-ih do 1979. bio je prevoditelj za njemački Josipu Brozu Titu, a odnos s njim opisao je u političkom putopisu Pisma iz Havane (1984) i u memoarima Titov prevodilac. Rođen je u Zrenjaninu. Potekao je iz bogate židovske liječničke obitelji, a nakon što su mu roditelji ubijeni 1941., spasio se bijegom u Novi Sad. Ondje su ga madžarske vlasti 1944. uhitile te je bio interniran u logore Auschwitz i Buchenwald do travnja 1945.

Nakon rata u Novome Sadu je radio kao tehnički crtač, potom u Beogradu kao nastavnik i tajnik Saveza književnika Jugoslavije. Tijekom 1950-ih studirao germanistiku i radio kao novinar te dramaturg. Od polovice 1970-ih bio je u diplomatskoj službi. S Titom se prvi put sreo početkom šezdesetih godina, no u njegovoj blizini ostao je do njegove smrti.

Bio je odlično upoznat s tajnama socijalističkog vrha, a bio je jedna od posljednjih osoba koja je mogla svjedočiti o stilu vladavine Josipa Broza, ali i ljudima koji su ga okruživali – od Jovanke Broz do Mika Tripala. Tita je prvi put upoznao kada je za njega prevodio na Dedinju. Josip Broz je bio zadovoljan njegovim radom. Ivanji je 2005. godine detaljnije govorio o Titu, nakon što mu je objavljena knjiga ‘Titov prevodilac’.

Foto: Mario Todoric / CROPIX

Tito nije bio strani agent, a ovu pjesmu nije volio

Iako se u više navrata ogradio da Tita osobno ne poznaje dobro, podijelio je neka od svojih sjećanja iz tog razdoblja. Teorije zavjere o Titu kao podmetnutom agentu stranih službi naziva besmislicama. “Svatko ozbiljan zna da je Josip Broz rođen u Kumrovcu i da je službena verzija njegove biografije točna. Brozovi su bili velika obitelj, samo što Tito nije forsirao svoje rođake”.

U toj knjizi navedena je i anegdota u kojoj se govori da Tito nije trpio primitivni folklor i ulizice.

“Koliko sam ga ja mogao doživjeti, Tito je prije svega volio klasičnu glazbu. Volio je i izvornu narodnu glazbu, pomalo je mogao svirati klavir. Ispričao je da je to naučio u Rusiji za vrijeme svog ratnog zarobljeništva od kćeri jednog liječnika u Omsku, kojem je popravljao električne aparate. Ja se dobro sjećam večere povodom završetka izgradnje autoputa između Ljubljane i Zagreba. Prisutni omladinci su počeli pjevati i onu pjesmu s glupim tekstom „Druže Tito, ljubičice bijela“ što ga je vidno oneraspoložilo, tako da je odmahnuo rukom i rekao: „Ako ne znate ništa drugo, prestanite, a mene ostavite na miru…“.

AP Photo/Max Desfor/Guliver

Jovanka mu uskratila večeru

Navodi se i smiješna situacija u kojoj je Jovanka pred njega gurnula Titov tanjur i rekla mu da to pojede jer je Tito već dovoljno jeo. Je li se i on bojao Josipa Broza?
“Ne bih baš rekao da smo ga se bojali jer ni ja niti bilo tko drugi, tko bi imao posla s njim, za to nije imao razloga. Tito je bio stariji od mog tada već davno pokojnog oca, pa mislim da je prirodno da sam se odnosio s poštovanjem, a imao sam respekt prema njemu kao jednoj od najznačajnijih ličnosti svoje epohe. Zar se pristojno ponašanje prema takvim osobama može svati strahom?”, zaključio je Ivanji.

Tajna posljednjih riječi Josipa Broza Tita: Nastao je totalni muk kada ih je izgovorio
 

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.