fbpx
Franjo Lepan/Pixsell

Tisuće tona krvavih zavoja i iskorištenih igli kuha se u Jaski iako inspekcije godinama traže zabranu!

Autor: MiMi

Zarazni medicinski otpad iz gotovo svih hrvatskih bolnica već se više od dvije godine obrađuje u Jastrebarskom nadomak Zagreba, svega nekoliko stotina metara od prvih kuća i poljoprivrednih imanja. Sve donedavno građani Jastrebarskog nisu imali nikakvu informaciju o tome iako im je u grad godišnje pristizalo oko 2500 tona izuzetno opasnog medicinskog otpada. Radi se o iskorištenim iglama, krvavim gazama i zavojima, upotrebljenim kateterima i pelenama, vrećicama koje su bile u dodiru sa zaraženom krvlju bolesnika koji boluju od teških i zaraznih bolesti.

Njemačka kompanija Remondis Medison taj otpad u Jastrebarskom obrađuje tako da ga sterilizira u uređaju zvanom ‘autoklav’, starom više od 20 godina u kojem se infektivni materijal izlaže temperaturama višim od 120 stupnjeva. Portal 100 posto otkrio je da je Inspekcija zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i energetike još 2016. ustanovila ozbiljne nepravilnosti u radu postrojenja te zatražila da im se hitno ukine Dozvola za gospodarenje otpadom. Nevjerojatno – službe na to nisu reagirale, a zarazni otpad nastavio je pristizati u ovaj miran gradić čiji se stanovnici uglavnom bave eko proizvodnjom.

Inspekcija je ponovno zatražila ukidanje dozvola Remondisu početkom 2017. , no ni tada se ništa nije dogodilo. Ministarstvo je dozvole tvrtki ukinulo tek krajem prošle godine, ali tako da su im dali šest mjeseci perioda ‘počeka’, a kada je taj rok u lipnju ove godine istekao, dobili su još šest mjeseci. Za sve se doznalo jer je Remondis do sad godinama radio na temelju odobrenja za mobilno postrojenje iako se dozvola za takvo postrojenje može izdati maksimalno na rok od šest mjeseci, iz nekog razloga Remondis ju je dobio na pet godina.


Remondis je sada odlučio zatražiti dozvolu za trajno postrojenje, čiji je preduvjet Studija utjecaja na okoliš te javna rasprava o mogućim efektima zbrinjavanja zaraznog otpada. Tek na toj javnoj raspravi građani su doznali što im se godinama ‘kuha’ u susjedstvu.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel (SDP) tvrdi da se već godinama bori protiv poslovanja njemačke kompanije u svom gradu, no jučer objavljeni dokumenti koje je medijima dostavila tvrtka Remondis ukazuju da to nije točno. Remondis naime raspolaže dokumentacijom iz koje je jasno vidljivo da je grad Jastrebarsko dao sve potrebne suglasnosti za njihovo poslovanje.

Afera iz dana u dan poprima sve veće razmjere pa je prije nekoliko dana u Jastrebarsko stigao i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić. Formirano je povjerenstvo koje bi trebalo proučiti primjedbe građana i odlučiti je li ovako toksičnom, zaraznom, medicinskom otpadu mjesto na svega nekoliko stotina metara od prvih kuća, vrtova i jedne kompanije za proizvodnju lijekova.

Autor:MiMi
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.