fbpx
Foto: Pixabay, Ilustracija

TISUĆE STARIJIH GRAĐANA OSTAT ĆE BEZ PRAVA GLASA Biračka mjesta u samo 83 doma!

Autor: Dnevno/M.V.

Iz uputa DIP-a te odluke resornog Ministarstva socijalne skrbi, proizlazi kako će više tisuća osoba starije životne dobi ostati uskraćeno za ustavno pravo glasa. Ta odluka naime ističe kako će se u samo 83 doma za starije organizirati biračko mjesto, dok u Hrvatskoj ukupno djeluje više od 200 domova.

U Ministarstvu objašnjavaju kako su prvotno predvidjeli 101 biračko mjesto u domovima, ali se 18 domova izjasnilo da ne žele da njihove ustanove budu određene kao biračka mjesta, javlja N1.

Biračko mjesto u većini slučajeva neće biti omogućeno u privatnim domovima dok će državni i županijski takvu mogućnost omogućiti 5. svibnja. Osim toga, Ministarstvo se, tvrde, vodilo popisom biračkih mjesta u domovima u prošlim izbornim ciklusima. Tada se pak država nije borila s epidemijom koronavirusa.


Zanimljivo, u domove za starije u kojima neće biti organizirano biračko mjesto, DIP je već 25. lipnja istaknuo kako ne namjerava slati članove biračkih odbora kako bi omogućili glasanje njihovim korisnicima. Ti korisnici pak spadaju u onu skupinu građana za koju vrijedi posebna uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite da im se zbog sprječavanja zaraze Covidom-19 onemogući kretanje bez krajnje nužde. No, kako korisnici žele izaći i glasati, ravnatelji domova suočeni su s ogromnim problemima.

S druge pak strane, resorno Ministarstvo objašnjava kako je odluku o biračkim mjestima u domovima za starije donijelo prije novog rasta oboljelih od koronavirusa i prije nove odluke o “zatvaranju” domova za starije. Napominju kako su DIP-u preporučili da stoga ipak pošalje članove biračkih odbora u one domove u kojima ne postoji druga mogućnost za glasanje, te da osobe u tim ustanovama glasaju po istim pravilima kao i osobe u samoizolaciji.

“U svrhu ostvarivanja biračkog prava svih drugih korisnika usluge smještaja (koji nisu smješteni u ustanovama koje su određene posebnim biračkim mjestima), sastavljene su detaljne upute o načinu na koji takvi birači mogu ostvariti svoje biračko pravo (privremenim upisom u registar birača ili s potvrdom za glasovanje izvan mjesta prebivališta) te dostavljene ravnateljima svih ustanova koje pružaju uslugu smještaja.

Sve upute, kao i Rješenje o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi, objavljene su na web stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministarstvo naknadno nije zaprimilo zahtjev ili upit nijednog pružatelja usluga koji bi ukazivao na potrebu da se neki drugi pružatelj usluga dodatno odredi posebnim biračkim mjestom”, tvrde iz Ministarstva.

Prema procjeni ustanova koje su određene posebnim biračkim mjestom, na svim posebnim biračkim mjestima trebalo bi glasovati ukupno 8.000 birača.
Kako bi osigurali ostvarivanje biračkog prava i korisnicima koji nisu smješteni u ustanovama koje su određene posebnim biračkim mjestima, Ministarstvo je zatražilo od Državnog izbornog povjerenstva omogućavanje ostvarivanja glasačkog prava na isti način kao i građanima u samoizolaciji, odnosno, izlaskom članova biračkog odbora na teren, zaključuju.

PANIKA U SDP-U UOČI IZBORA! Gotovo je! Bernardić napravio kardinalnu grešku
Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.