Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

TIJELO UMIRUĆE ŽENE U TRGOVINI PRIKAZALI U DNEVNIKU! Stižu žestoke reakcije: Stigao i odgovor HRT-a! Na jedno pitanje nisu odgovorili!

Autor: N.K

Hrvatsko novinarsko društvo i njihov predsjednik Hrvoje Zovko prozvali su uredništvo HRT-a zbog toga što su na snimci u Dnevniku prikazali kadar u kojem se vidjelo i tijelo izbodene žene okruženo ljudima koji joj pokušavaju pomoći.

Ubojstvo u trgovačkom centru Lidl na Poljičkoj cesti jučer je šokiralo Split. Željko Đekić je oko 15 sati nožem izbo svoju bivšu partnericu, 44-godišnju V.P.

U istom kadru prikazan je i ubojica kojeg su pridržavali zaštitar i prisutni.

HND oštro osudio propust

Snimka je emitirana nekoliko sekundi, a isti kadar je ponovljen u prilogu dva puta.

Lica prisutnih su zamagljena.

Na ovaj HRT-ov potez reagirao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

“Draga urednice i uredniče Dnevnika, i svi koji uređuju program na javnom servisu, pustiti kadar u kojem se vidi kako žrtva strašnog ubojstva u Splitu leži bespomoćno na podu, okružena ljudima koji joj žele pomoći, jest krajnje neetičan potez. To se ne radi! To nije smjelo ići van! Skandalozno! Iz principa neću objaviti tu sliku. Netko bi za ovo trebao odgovarati”, napisao je Zovko na Facebooku.




Dobili smo odgovor HRT-a

HRT-u smo poslali upit i zamolili ih za komentar. Kažu kako su izvještavali profesionalno.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT) u navedenom je prilogu prikazala tri vrlo kratka kadra u trajanju od po 3 sekunde, pri tom zamaglivši lica kako se ne bi otkrivali identiteti. Riječ je o zločinu nad ženama koji je uznemirujući sam po sebi, te je HRT o tom događaju izvijestio profesionalno. Napominjemo kako istu praksu imaju i svjetske televizije prilikom izvješćivanja o zločinima ili terorističkim napadima, poput, primjerice onih u Nici, Londonu, Parizu itd”, stoji u odgovoru na naš upit. Na pitanje zašto su maknuli snimku spornog središnjeg Dnevnika s platforme HRTi, nisu odgovorili.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.