fbpx
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

TEŽAK UDARAC ANTIVAKSERIMA! EUROPSKI SUD PRESUDIO: Obvezno cijepljenje je legalno, to nije kršenje ljudskih prava! Češke obitelji izgubile bitku

Autor: N.K

Europski sud za ljudska prava donio je u četvrtak povijesnu presudu prema kojoj je obvezno cijepljenje legalno.

Presuda je uslijedila nakon žalbe koju su češke obitelji podnijele sudu zbog odluke nacionalnih sudova kojom im je upis djece u pripremni razred za osnovnu školu bio uvjetovan cijepljenjem ili su bile novčano kažnjene jer su odbile cijepiti svoju djecu protiv dječjih bolesti.

ESLJP u svom pravorijeku navodi da nije bilo kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima.

Cijepljenje je neophodno u demokratskom društvu

Sud je zaključio kako je cijepljenje “neophodno u demokratskom društvu”.

Ipak, odvjetnik Nikola Ervije, specijlizan za ESLJP, rekao je agenciji France presse da je državama ostavljena sloboda da same kreiraju politiku cijepljenja.Sud, kako dodaje, podržava “princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje cijepljenja svima, čak i onima koji se osjećaju manje ugroženima bolešću, kada je riječ o zaštiti najugroženijih osoba”.

 Obvezno cijepljenje nije kršenje ljudskih prava

ELJSP ocjenjuje da obavezno cijepljenje djece u Češkoj protiv devet bolesti (difterija, tetanus, dječja paraliza…) ne predstavlja kršenje odredbi Europske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o “pravu na poštovanje privatnog života”.

Navodi se kako politika cijepljenja slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime cjepivo i one koji ne mogu biti cijepljeni iz medicinskih razloga.

Naglašavaju kako su interesi djece imaju prednost u svim odlukama koje se na njih odnose. Češka tako ima slobodu sama odrediti politiku cijepljenja, a na odluku suda žalba se ne može uložiti.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.