Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

TEŠKO OPTUŽILA GENERALA! Vidović Krišto progovorila o sucidima vojnika: ‘Neozbiljno i protupravno obnaša svoju dužnost’

Autor: Dnevno

Nakon što je Zoran Milanović kratko prokomentirao kako je upućen u tragične detalje smrti hrvatskih vojnika, ali da se o istima još neće govoriti, o samoubojstvima se oglasila saborska zastupnika Karolina Vidović Krišto. Za razliku od predsjednika, bivša članica Domovinskog pokreta na svome je Facebooku za samoubojstvo vojnika ozbiljno optužila generala i ranvnatelja VSOA-e Ivicu Kindera.

Njezino pismo upućeno premijeru Plenkoviću i predsjedniku Milanoviću prenosimo u cijelosti.

“TRAGEDIJE U HRVATSKOJ VOJCI – POZIV ODGOVORNIMA NA DJELOVANJE

Poštovani gospodine Milanoviću,
Poštovani gospodine Plenkoviću,

Hrvatska javnost je zgrožena događanjima koja potresaju Hrvatske oružane snage, kao i reakcijom na te tragične događaje. Činjenica da je posljednja dva mjeseca pet hrvatskih vojnika sebi oduzelo život je strašna i zabrinjavajuća vijest, a reakcija Ministarstva obrane na nju je neozbiljna i neadekvatna.

Raspolažem informacijama da je jedan od tragično preminulih vojnika imao vrlo važno zaduženje, kao i visok čin, a razlozi za tu osobnu tragediju su ujedno i visoka ugroza nacionalne sigurnosti.
I za to ​nepodnošljivo stanje odgovoran je general Ivica Kinder, o kojem sam Vam već pisala u dopisu od 22. veljače 2021. Kao što general Kinder neozbiljno i protupravno obnaša svoju dužnost, tako i vi gospodo niste reagirali na dokumentirane činjenice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, te niste generala Kindera razriješili dužnosti iako ste to bili dužni učiniti zbog njegovih postupaka koji su okarakterizirani kao kršenje elementarnih ljudskih prava.

Činjenica da ne odgovarate na dopise saborske zastupnice govori o neodgovornom načinu obnašanja vaših dužnosti ali i podcjenjivanju hrvatskih građana koji vas plaćaju i kojima ste odgovorni.
Vas hrvatski Ustav obvezuje na donošenje odluka, i nitko vam ne daje pravo da svojim ne-činjenjem i ne-donošenjem odluka ugrožavate hrvatsku državu.




Ako vojna obavještajna služba ne funkcionira i ne djeluje prema zakonu, onda ste dužni trenutačno donijeti odluke i spriječiti štetu zbog neadekvatnog funkcioniranja službe. Hrvatska je članica NATO-a, te nefunkcioniranje VSOA-e ugrožava ne samo obrambeni sustav RH, već i obveze prema NATO-u.

Zbog vašeg ne-činjenja i zadržavanja na poziciji generala Kindera dogodila se ljudska tragedija, a sudeći prema reakciji MORH-a vi planirate nastaviti na isti neodgovoran način, pokušavajući umanjiti i obezvrijediti ove tragične događaje.

Ovime vas pozivam da žurno utvrdite sve činjenice vezane uz smrt petorice hrvatskih vojnika, te isto tako donesete odluku po pitanju ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera. Upozoravam vas da ste dužni po Ustavu i zakonu, sprječavati zlouporabe te skrbiti za zakonito funkcioniranje svih tijela državne vlasti. Isto tako morate biti svjesni da, ukoliko kršite Ustav i zakon, ili tolerirate druge pri protuzakonitom djelovanju, preuzimate osobnu odgovornost za te iste postupke”, napisala je Vidović Krišto.




Očitovanje o svemu navedenom zatražili smo od VSOA-e, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga zaprimimo.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.