Foto: Denis Jerkovic / CROPIX.

Teški dani Stipe Gabrića Jamba, sve je uništeno: ‘U par sekundi sam ostao bez najmanje 100 tisuća eura’

Autor: Dnevno.hr

Bivšem dugogodišnjem metkovskom gradonačelniku i saborskom zastupniku Stipi Gabriću Jambi tuča je “stukla” lubenice, jagode i breskve.

Od svega što je zasadio, nije ostalo gotovo ništa. Da nije bilo iznenadne tuče u dolini Neretve, ovog ljeta on bi ubrao više od 500 tona lubenica. Na oko sedam hektara je zasadio 22 tisuće sadnica lubenica od kojih nije ostalo ništa. Šteta je, kako procjenjuje poduzetnik, veća od 100 tisuća eura.

“Evo, pogledajte, ovdje su bile lubenice. Da je bilo sreće, brale bi se za mjesec dana. Ali sve je obrano u subotu poslijepodne. Ali protiv sile prirode se ne može. Bogu hvala da nitko nije stradao, jer je puno ljudi bilo vani po polju. Moji radnici su brali jagode i na svu sreću završili malo prije negoli je pala krupa”, kaže Jambo za Slobodnu.


Više od 100 tisuća sadnica jagoda

Ubrali su taj dan 210 gajbi plodova odnosno oko 1300 kilograma. Što su obrali, obrali su. Više nema ništa za branje.

Nekadašnji političar zasadio je više od 100 tisuća sadnica jagoda na kojima je planirao ubrati i do 70 tona plodova. Ali sada je sve uništeno. Teško će pomoći i zaštitna sredstva kojima su tretirali nasade.

“Jagode su pune uništenih zrelih i zelenih plodova. Mogle su se brati još najmanje dvadeset dana”,  tvrdi Jambo.

Ne preostaje mu ništa drugo nego čupati dvogodišnje sadnice kojima je ovo bila prva sezona i puna rodnost. Isto je i s plantažama lubenica na kojima se ne može razaznati što je tu bilo posađeno prije katastrofalne tuče. Na njima nije ostao nijedan listić. Sravnjene su sa zemljom.

‘Sve je satrano’

“Sve je satrano. Za podignuti hektar lubenica treba uložiti deset tisuća eura. Pa možete misliti koji su to troškovi. Nije samo stradalo voće i povrće, krupa je sravnila i livadu djeteline pa onda možete misliti koja je to silina udaraca bila. Protiv sile prirode se ne može”, zaključuje Gabrić.

Zadnja velika tuča pala je 2009. godine kada je “stukla” površine od Opuzena do Ušća Neretve. Bude svake godine ponešto krupe, ali ovo što je palo je katastrofalno za ovdašnje poljoprivrednike kojima je ljetina uništena za samo pola sata.
Uništeni su nasadi jagoda, lubenica, dinja, tikvica, plantaže bresaka i nektarine, vinova loza. Tuča je pogodila područje Koševa i dio Vrbovaca te poljoprivredne površine između Vida i Metkovića.

Nadaju se proglašenju prirodne nepogode te naknadi štete

Pravi razmjeri šteta još uvijek nisu potpuno vidljivi. No, kako vrijeme odmiče poljoprivrednici svjedoče apokaliptičnim prizorima u svojim nasadima od kojih je većina potpuno uništena. Od vriježa lubenica nije ostalo ništa, samo folija. Stradali su i nasadi tikvica. Mlade tikvice u jeku berbe potpuno su uništene. Stradali su plodovi, ali i rascvjetale biljke koje će biti potrebno čupati jer od njih prema svemu sudeći nema baš ništa.

Poljoprivrednici se nadaju proglašenju prirodne nepogode te naknadi štete od krupe. Njihove oči su uprte u Ministarstvo poljoprivrede koje je za ublažavanje štete od elementarnih i drugih nepogoda osiguralo četiri milijuna eura.
No, to je bilo nakon poplava u Vrgorcu i Pojezerju, a štete u dolini Neretve su bile prošlog vikenda. Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali očekuju da će od države dobiti novac ako ne za kompletnu štetu onda barem za ublažavanje gubitaka kako bi mogli očistiti stradale površine i pokrenuti sadnju novih kultura, piše Slobodna Dalmacija.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.