Foto: Mate Piskor / CROPIX

TEŠKI DANI INES STRENJE: ‘Sin mi ima koronavirus, nisam ga vidjela četiri mjeseca’

Autor: Dnevno

Saborska zastupnica MOST-a i predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja trenutno se nalazi u samoizolaciji. Nije zaražena koronavirusom, niti je imala ikakv kontakt s bilo kim tko je zaražen ali sama spada u rizičnu skupinu.

“Ponajprije moram naglasiti da sam u nekoj vrsti dobrovoljne samoizolacije posljednja dva tjedna, s obzirom na bolest od koje bolujem i zbog koje spadam u najrizičniju skupinu. Dakle, nisam bila ni s kim tko je obolio u kontaktu, niti sam negdje putovala. Radi se o autoimunoj intersticijskoj bolesti pluća s fibrozom od koje bolujem već više od desetak godina i poradi koje sam na ozbiljnoj imunosupresivnoj terapiji rituksimabom. Sve to me u ovom trenutku čini jako podložnom većini infekcija pa tako i ovoj koja bi po mene, kako kažu stručnjaci, završila loše” – ispričala je Strenja za Novi list.

U stalnom je kontaktu sa svojim kolegama iz Sabora i svojim saborskim odborom za zdravstvo i socijalnu politiku kojem je na čelu.

“Moj saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i dalje radi punom parom. Kao što znate, njegov djelokrug rada kao matičnog radnog tijela Hrvatskog sabora je praćenje funkcioniranja zdravstvene zaštite i organizacija zdravstvene službe i socijalne skrbi. Stručne službe odbora na čelu sa Sanjom Vuletić mi sve prosljeđuju, dogovaramo se i na dnevnoj bazi rješavamo ono što je u našoj domeni, kaže Strenja.

No Ines Strenji nije ovih dana samo teško što je kao i svi mi ostali prisiljena ostati u izolaciji i što nije na svom radnom mjestu u Saboru. Naime sama nije zaražena COVID-om 19 no njen sin Marko je.

“Dobro se osjeća, najteže je što ga nisam vidjela skoro četiri mjeseca, a tako će biti sve dok se ne negativizira” – ispričala je i objasnila da njezin sin studira i radi u Nottinghamu, a nakon što je sagledala sve epidemiološke podatke i informacije iz Velike Britanije, bilo je jasno da će biti sigurniji u Hrvatskoj .

“Napravljen je plan, auto ga je čekao na aerodromu i on se sam odvezao u samoizolaciju. Nakon četiri dana dobio je blažu temperaturu, odmah je nazvan epidemiolog koji ga je uputio da se testira, vratio ga u samoizolaciju te po prispijeću nalaza da je pozitivan organizirao sanitetski prijevoz koji ga je uza sve mjere predostrožnosti prevezao u KBC na Infektologiju” – ispričala je.




Naglasila je kako je bitno da se svi pridržavaju propisanih pravila i procedura koje onemogućavaju širenje infekcije.

“On sam ne zna gdje se zarazio, sveučilište i kampus nisu u trenutku kad se on vratio još poduzeli nikakve protuepidemijske mjere, jer je u tom trenutku još bio stav da će pustiti da se virus spontano širi u populaciji. Nasreću od toga su odustali, mada smatram prekasno. Podaci i budućnost će pokazati” – rekla je.

Ines Strenja ima samo riječi hvala za svoje kolege iz Nacionalnog stožera i kazala je da imaju njenu maksimalnu podršku.




“Ministar Vili Beroš nije klasični političar, on nastupa s pozicije struke, što se i vidi, kao što sve potrebno adresira kolegi Capaku ili prof. dr Alemki Markotić, njima prepušta krizno komuniciranje iz stručnih domena. To je dobro. Sustav su pravodobno stupnjevito podizali, razmjestili su bolničke krevete, formirali respiracijske centre, pripremili primarne i sekundarne centre, uz kontinuirani predani 24-satni rad epidemiologa koji su dosad odradili lavovski posao”, rekla je Ines Strenja.

Ines Strenja pohvalila ministra zdravstva pa poručila: ‘Odgovorni smo ne širiti paniku među građanima’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.