Foto: Unsplash, Ilustracija

Terorizirale su vas agencije za naplatu potraživanja? Možete ih tužiti, dvije su upravo drakonski kažnjene

Autor: Dnevno.hr

Dvjema agencijama za naplatu potraživanja nedavno su izrečene drakonske kazne, nakon što se ustanovilo da su nemarno postupale s podacima svojih klijenata. Odluka je to Agencije za zaštitu osobnih podataka, a sve je započelo kada im je anonimno dostavljen USB na kojemu su bili ime i prezime, OIB i broj mobitela ne samo dužnika nego i članova obitelji, rodbine, susjeda. Da priča bude gora, uz to je bio otkriven i zdravstveni status nesretnih ljudi koji su u dugovima.

Gore spomenute dvije agencije nazivale su sve odreda, iako za otplatu duga nije relevantno i prekomjerno je prikupljanje osobnih podataka, piše HRT.


Foto: Unsplash

“Ta kategorija dužnika je ona koja je kontinuirano bila maltretirana pozivima, kojima su agenti slani na kućni prag, gdje je došlo do invazije privatnosti, kontinuiranog stresa. Taj kontinuirani stres je pravna podloga za traženje odštete zbog nematerijalne štete”, tvrdi Duje Prkut iz Udruge Politiscope.

Upravo u toj Udruzi namjeravaju pokrenuti kolektivnu tužbu pošto su se nakon ovih slučajeva mnogi koji su prošli sličnu kalvariju pitaju isto – možemo li i mi dobiti odštetu?

Iz Politiscopa su poručili da se sada skuplja novac donatora kako svi koji namjeravaju tužiti agencije ne bi bili u riziku od gubitka spora i naplate troškova suđenja, a prvi je korak da se oštećeni obrate agencijama koje su ih zvale i pozovu se na članak 15.

“Agencija za zaštitu osobnih podataka je prva instanca koja ih može zaštititi, a sljedeći korak je tužba”, rekao je za HRT Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

Primaju 500 eura od države, a rade na crno: Ovako varaju primatelji građanskog doplatka

“Morat će se gledati konkretno, svaka obrada podataka i potencijalna povreda. Na temelju toga u odgovarajućem postupku eventualno će se ići na utvrđivanje odgovornosti. Ako postoji, ili postoji potencijalna šteta – onda se ide i na utvrđivanje naknade štete”, dodala je Ana Keglović Horvat, stručnjakinja za zaštitu osobnih podataka.
Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja pak smatra da u spomenutim slučajevima “nije mogla nastati šteta”.

Podsjećamo, do kraja godine bi zbog europske direktive trebao bi biti donesen i poseban zakon. Osim agenciji za zaštitu osobnih podataka, Hrvati koji smatraju da im je nanesena nepravde će pritužbe moći podnositi i financijskim inspektorima i HNB-u.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.