Foto: Pixabay/ilustracija

TERETE GA ZA RATNI ZLOČIN: Bivši zapovjednik I. brigade HVO-a znao za svakodnevno zlostavljanje Bošnjaka, a nije učinio apsolutno ništa

Autor: M.V.

Zbog toga što je bio zapovjednik I. brigade HVO-a “Knez Domagoj” koja je bošnjačko civilno stanovništvo zlostavljala u logorima Dretelje i Gabela u općini Čapljina kao i u Policijskoj stanici Stolac, školi u Crnjićima, tvornici TGA i VPD i Koštanoj bolnici u Stocu, Silosu u Čapljini, u vojarni Grabovina te Heliodromu, 60-godišnji državljanin Hrvatske i BiH pred Županijskim državnim odvjetništvom tereti se za ratni zločin.

Osumnjičen je da je zapovjedio provođenje raseljavanja i premještanja civilnog bošnjačkog stanovništva u dijelove BiH pod kontrolom Armije BIH i druge zemlje kao i odvođenje zarobljenih civila u logore gdje su ih pripadnici brigade koordinirano protjerivali, provodili čišćenje i prisilno premještali pod paljbom iz vatrenog oružja. Pritom su ubili i ranili veliki broj žrtava.

Oni koji su ostajali u logorima, bili su podvrgnuti neprestanim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima, ograničavalo im se kretanje, a boravili su u pretrpanim prostorijama, bez dovoljno hrane i vode. Kao da to nije bilo dovoljno, koristili su ih za prisilni rad.

U priopćenju Odvjetništva stoji kako su od posljedica fizičkog zlostavljanja mnogi zatvorenici teško tjelesno ozlijeđeni, a mnogi su i preminuli.

Za sve navedeno znao je osumnjičeni muškarac, no nije poduzeo ništa da se zločini spriječe, a zlostavljači kazne. “Nije prijavio niti istražio ni druge zločine protiv bošnjačkog stanovništva koji su počinjeni u navedenom razdoblju”, navode dalje.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.