FOTO: Guliver image/(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Tektonske promjene u srcu Europe: Može li se ovo dogoditi i Hrvatskoj?

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Bivši premijer Poljske te bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk proglasio je pobjedu na temelju izlaznih anketa  parlamentarnih izbora u Poljskoj i očekuje priliku da formira tročlanu koalicijsku vladu.

Bit će to završetak osmogodišnje vladavine konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS). Elite iz Europske unije takav ishod komentiraju s olakšanjem, osim u Mađarskoj, jer su PiS-ove vlade u dva mandata posvađale Varšavu s Bruxellesom. Slično kao što je to u svojoj zemlji učinio i mađarski premijer Viktor Orban, tvrde analitičari.


Navodno, Tusk to želi promijeniti. “Pobijedila je Poljska. Pobijedila je demokracija. Skinuli smo ih s vlasti”, rekao je Tusk u obraćanju simpatizerima u izbornoj noći i dodao:

“Nikad u životu nisam bio tako sretan zbog navodno osvojenog drugog mjesta”, izjavio je.

Što to znači za Poljsku i Europu, upitali smo vrsnog političkog analitičara Davora Gjenera:

“Poljska je europska sila, svakako najsnažnija zemlja onoga što smo zvali Nova Europa u tranzicijskom paketu, zemlja koja je napravila najveće iskorake. Zemlja primjer drugima u iskorištavanju fondova, u primjeni europskih načela”, smatra Gjenero.

FOTO: Guliver image/Czarek Sokolowski)

Podsjetio je tko je bio Tusk:

“Niti jedna nova europska zemlja nije imala niti aktere na tako visokoj poziciji kao što je bio Tusk kao predsjednik Europskog vijeća.

Poljska je imala dva mandata koja je bila s pozicije EU kontroverzna. Ta dva mandata je obilježila vlada koja se nije odricala euroatlantskih načela, izrazito čvrsta u obrani europskih načela kad je riječ o agresiji i invaziji na Ukrajinu i očuvanju zajedničkog europskog stava.
Građansko društvo u Poljskoj se pokazalo vitalnim, snažnim, europskim u tom razdoblju. Nitko nije Ukrajincima pomogao u početku agresije koliko Poljska. Tako da se meni ne čini da je ta devijacija koja je postojala, a bila vezana uz poštivanja vladavine prave i tako dalje, ne čini mi se da je bila tako tvrda i radikalna kao što su to neki tumačili. Ali, činjenica da je čvrsto proeuropska politička opcija pobijedila na izborima, da može stvoriti većinu, iako je PiS izašao kao relativni pobjednik govori o svojevrsnoj pobjedi Europske unije”, smatra Gjenero.

Nije sve crno-bijelo

Analitičar ipak napominje da nije vladavina dosadašnje vlasti bila tako radikalna kako su to zapadni mediji i lijevo orijentirani akteri navodili pa su Poljsku proglašavali ‘katolibanskom prijestolnicom’:

Plenković o sukobu Izraela i Palestine: ‘Ne možemo izjednačavati’

“Ne mislim da su niti Kaczyński niti PiS do te mjere protivnici europskih načela kao što se to negdje tumači, međutim taj model ‘manje Europe’, ograničavanja europskih vrijednosti je ostao u Poljskoj sada u manjini.
Štetio joj je radikalizam kad su bila načela zaštite ženskih prava, načelo zaštite vladavine prava, dio i sa Ukrajinom koji se dogodio u vrijeme izborne kampanje. Sad ćemo dobiti strukturiranu vladu kakve su bile Tuskove vlade koje su bile uspješne i koje su dovele do političkog prosperiteta”, zaključio je Gjenero.

Kako će se to odviti na ostatak Europe pa i Hrvatsku, ostaje za vidjeti.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.