Tehnološka revolucija: Ovaj gadget zamijenit će pametne telefone!

Autor: Lucija Kapural

Već dugo vremena, Facebook je puno više od društvene mreže. Danas je to i hardverska kompanija koja prodaje pametne ekrane i naočale za virtualnu stvarnost te razvija vlastitu kriptovalutu Libra. Čini se, međutim, da niti jedan od tih projekata nije važan kao Orion.

Revolucionarni uređaj, naočale za proširenu stvarnost, u potpunosti bi mogao promijeniti naše živote, odnosno način na koji komuniciramo, pristupamo sadržaju i dijelimo ga, piše Zimo. hr.

Facebook ga razvija u suradnji s kompanijom Luxottica, koja drži brendove poput Ray-Bana i Oakleya, a koja je surađivala s Googleom pri razvoju njihovih pametnih naočala. Za Marka Zuckerberga, Orion je prioritet jer bi, ako se njegova nadanja pokažu točnim, označio početak kraja pametnih telefona.

S takvim naočalama mogli bismo razgovarati, imali bismo kameru za fotografiranje i prijenose uživo na društvenim mrežama te bi se unutar njih prikazivao sadržaj, razne obavijesti i slično. Dva su potencijalna načina upravljanja Orionom – putem glasovnog asistenta te putem posebnog prstena. Prsten bi trebao imati senzor pokreta te bi se njegovim pomicanjem upravljalo određenim opcijama naočala.

Zuckerbergu se s razvojem ne žuri. Prema poznavateljima situacije, rok za dovršetak naočala je između 2023. i 2025. godine. Facebook nije jedina kompanija koja razmišlja o naočalama koje bi trebale kombinirati stvarni i virtualni svijet – na sličnom gadgetu navodno, već neko vrijeme radi i Apple, kao i druge kompanije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.