fbpx
Foto: Screenshot

RATNOG ZLOČINCA LOCIRAO SIN ŽRTVE! Ocu mu odsjekao ruku jer se rukovao s Tuđmanom: ‘Nismo mi još došli do kraja puta’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je u SAD-u u četvrtak uhićen ratni zločinac, Jugoslav Vidić, koji je 1991. godine odsjekao ruku Stjepanu Komesu samo zato što je vidio da se rukuje s tadašnjim predsjednikom, Franjom Tuđmanom, doznali su se detalji koje je iznio Tomislav Komes, sin žrtve i koji ih je za Dnevnik Nove TV otkrio.

Naime, 32 godine nakon što je njegov otac ubijen, Tomislav Komes uspio je locirati ubojicu. U potrazi je koristio sve – od institucija, interneta do kontakata s Hrvatima u Americi, a ključna informacija je stigla putem društvenih mreža.

“Ne znam tko mi se javio, javila mi se anonimna osoba s izmišljenog profila, dostavila sve podatke o počinitelju. Osoba je izrijekom rekla, na moj upit, koji je motiv njegov, jedna vrlo kratka rečenica – strah. Radi se o osobi koja je imala kontakte s Jugoslavom Vidićem i koja je osjetila strah u njegovoj prisutnosti”, navodi sin ubijenog Komesa.


‘Poruka je svima njima – nemaju mirnoga sna’

U Hrvatskoj je Jugoslav Vidić osuđen u odsutnosti, na kaznu od 20 godina zatvora, a pronađen je tek sada. Vidić je 1999. godine stigao u Ameriku kao izbjeglica, u mjesto Parma Heights u saveznoj državi Ohio. Uspio je dobiti i američko državljanstvo.

“Taj čovjek je otišao u Ameriku, dobio američke dokumente, imigracijskom uredu dao lažne podatke, uopće nije rekao za ovo za šta ga Hrvatska traži, izjašnjavao se kao osoba koja nije osuđivana”, kazao je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Ratni zločinac je američku vizu dobio jer je lagao federalnim agentima, zbog čega ga sada terete u Americi, a mogao bi dobiti od pet do deset godina zatvora.

“Mi smo tražili od SAD-a njegovo izručenje. Poruka je svima njima – nemaju mirnoga sna. Svi oni koji su počinili zlo u Domovinskom ratu, svi koji su počinili ratne zločine, ne mogu mirno spavati”, rekao je Tomo Medved, ministar branitelja.

Vidić zlostavljao radnike tvornice

“Nismo mi još došli do kraja puta, treba biti strpljiv, objektivan, ne dopustiti da nas emocije ponesu”, navodi Komes.

Američki mediji u petak pišu i o optužbama da je Vidić u Americi seksualno uznemiravao žene koje su s njim radile u trgovini. Kasnije je proizvodio i prodavao kobasice, ali bez potrebnih inspekcija. A ono što je Vidić učinio u ratu, bilo je posebno okrutno.
Stjepan Komes tog je dana otišao na posao u mesnu industriju u Petrinji. Ondje je radio i Jugoslav Vidić. S nekolicinom drugih, fizički i psihički je zlostavljao djelatnike tvornice, a onda iz grupe izdvojio Stjepana Komesa. Naime, vidio ga je kako se rukuje s tadašnjim predsjednikom države Franjom Tuđmanom i oštrim željeznim predmetom odsjekao mu je desnu ruku.

‘Ne mogu pojmiti taj mentalni sklop’

“Ne mogu si pojmiti kakav je to mentalni sklop, o kakvoj se osobi radi. Ratne operacije su nešto što je legitimno i jasno, ima žrtava, ali ovako svirepo mučenje, odsjecanje ruke civilu, nešto je što ni dan danas, nakon 30 godina, ne mogu shvatiti, taj mentalni sklop”, navodi sin ubijenog Komesa.

Nakon što je 1991. Stjepan ubijen, obitelj ga je tražila sljedećih pet godina. Tada je ekshumiran i konačno pokopan, a živote njegove djece obilježila je potraga.
“Tata je bio veseljak. Volio je pjesmu, dobro društvo i bio je vrlo brižan otac”, navodi Komes.

Jugoslav Vidić  osuđen je na kaznu zatvora od 20 godina, a koliko bi moglo proći do izručenja, to je pitanje na koje zasad nema odgovora.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.