fbpx
Photo: Borna Filic/PIXSELL

TAKO SE TO RADI! Usluge naplaćivali u novcu, zlatnom nakitu pa čak i u dijamantima

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Dugogodišnja sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica uhićena je mnogo prije uhićenja suca Mihaela Kovačića, njegove suradnice Aleksandre Mažić te još deset osoba.

Naime, ona je svojedobno otvorila sef u jednoj od zagrebačkih poslovnica Hypo-Alpe-Adria Banke u kojem je bilo položeno 300 tisuća kuna. Poslovnica se zatvorila nakon nekog vremena, a Vesna Malenica nakon uzastopnih poziva da dođe po sadržaj sefa, nije to učinila.

Zbog toga su u banci u prisustvu javnog bilježnika popisali sadržaj sefa, ispraznili ga i pohranili u drugu poslovnicu iste banke, piše Večernji.hr.

U međuvremenu je ta banka promijenila naziv u Addiko banku. Novac je prebačen 28. lipnja 2012., a u novoj poslovnici banke, novog naziva, bio je do 22. prosinca 2017.  Tada je, USKOK pratio Malenicu zbog sumnje u zlouporabu položaja.

Ona je tada uhićena zajedno sa svojim najbližim suradnikom Perom Hrkaćem, dugogodišnjim stečajnim upraviteljem. Kako su rekli u USKOK-u njih dvoje “bili su dobro uigrani tandem”.
Zajedno su tijekom godina vodili niz stečajnih postupka, velikih tvrtki i banka, poput Glumina i Komercijalne banke. U USKOK-u su ustvrdili kako im je vođenje stečajeva bilo pokriće za izvlačenje novca i osobno bogaćen

Navodno su izvukli oko 45 milijuna kuna, pri čemu su njih dvoje osobno “zaradili” oko 13 milijuna kuna. Osim njih dvoje, još su optuženi Tatjana Kušec, koja je bila Hrkačeva desna ruka, Miroslav Mitak, poduzetnik Milan Lučić, Josip Debić te tvrtka Moto sprint. Sutkinja Malenica i Hrkać se terete da su u stečajnim postupcima koje su vodili Glumina banku oštetili za više od 20 milijuna kuna, Glumina gradnju za tri milijuna kuna, Amforu maris za 15,5 milijuna kuna, TŽV Gredelj za 1,6 milijuna kuna, te da su u još 11  stečajnih postupka te tvrtke oštetili za još 11 milijuna kuna, piše Večernji.hr.

U USKOK-u su rekli kako se Hrkać teretio da je radnike Gredelja tražio da mu besplatno obavljaju građevinske radove na njegovim ili nekretninama Vesne Malenice, a tereti se i da je nezakonito zapošljavao članove svoje obitelji, prijatelje i poznanike. O pravomoćnosti optužnice zagrebački Županijski sud trebao bi odlučivati 26. ožujka.
Optuženici se terete da su djela koja im se stavljaju na teret počinili od kolovoza 2008. do studenog  2017. godine.

Prema snimkama tajno snimljenih razgovora, sutkinja Malenica i Hrkać, nisu prezali ni od prikrivenih ili otvorenih prijetnji. Zbog svega toga, jedna od stečajnih upraviteljica, koja je bila izložena  prijetnjama  sutkinje Malenice i Hrkaća, sve prijavila USKOK-u. Nakon toga je postala USKOK-ov pouzdanik, odnosno osoba koja je za USKOK skupljala kompromitirajuće dokaze protiv sada optuženog dvojca.

Treba istaknuti kako su istražitelji pretragom doma sutkinje Malenice našli još novca, a ukupno je to bilo 2,4 milijuna kuna. Porijeklo tog novca ne može se opravdati svojim prihodima ili prihodima svoje obitelji.

Prema USKOK-u, osim što su uzimali novac, sutkinja Malenica i Hrkać primali su i skupocjeni nakit te čak i dijamante u vrijednosti oko dva milijuna kuna. Priča o tim dijamantima, koji nisu nađeni nakon uhićenja optuženika, vjerojatno je najnevjerojatniji detalj USKOK-ove optužnice koji je povezan s vođenjem stečaja nad Zlatarnicom Rodić.
Stečaj je pokrenut  krajem 2004. i trebao je biti relativno jednostavan jer je imao mali broj vjerovnika. No trajao je do 2016., jer je prama tvrdnjama USKOK-a, poslužio sutkinji Malenici i Hrkaću kao podloga za izvlačenje novca i zadovoljavanje svojih osobnih interesa. A jedan od tih osobnih interesa bio je i poslovni prostor površine 23,55 metra četvornih metara u Importanne centru, čija je vlasnica postala sutkinja Malenica. Hrkač  je “dobio” pet dijamanta, čiju je vrijednost njihov izvorni vlasnik procijenio na 15 milijuna kuna, piše Večernji.hr.

 

 

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.