HrTurizam

‘TAKO LEPA, A TAKO BLIZU’, ali istodobno opasna za ‘komšije’. Hoćemo li izgubiti srpske turiste i radnike?

Autor: Dnevno/B.V.

Kako se u javnom prostoru sve više govori o diskriminaciji i netrpeljivosti prema Srbima, oglasili su se i mediji iz regije konstatirajući da Hrvatska ima ozbiljan problem. I Srbi se pitaju je li Hrvatska opasna zemlja za njih te mogu li dolaziti k nama kao sezonski radnici i turisti.

U razgovoru za portal Index, Petar Dragičević iz Novog Sada, koji je već deset godina vlasnik agencije za zapošljavanje te posreduje pri zapošljavanju Srba u Hrvatskoj, potvrdio je da bi Srbi rado došli kao radna snaga u našu zemlju, na Jadran, ali se i među njih uvukao strah. Na pitanje jesu li njegovi radnici ikad imali problema, rekao je da, nažalost, incidenata ima stalno, ali da je dosad, u njegovu slučaju, sve stalo samo na verbalnim provokacijama. “Počinju s pitanjima otkud vi Srbi ovdje, zar vas nismo protjerali i sličnim dobacivanjima, znaju ih psovati i govoriti im da su četnici, međutim, nitko još nije fizički napadnut, a hoće li ove verbalne provokacije prerasti u fizičko nasilje, ne mogu znati”, kaže Dragičević.

Mnogi bi Srbi radili na području Splita, Šibenika i Makarske, ali ih Dragičević radije šalje u Istru s objašnjenjem: “Istra nije nacionalistički orijentirana i ljudi većinom inzistiraju na odlasku na sezonu u Istru. A uz to je Istra, pogotovo Rovinj i Vrsar, postala popularna među Srbima koji onamo idu na ljetovanje”.

Nakon napada na državljane Srbije, ali i hrvatske građane srpske nacionalnosti, možemo predvidjeti da će srpski turisti ovo ljeto zaobilaziti Jadran. Veće zanimanje za hrvatsku obalu u Srbiji ionako je bilo teško pobuditi jer su ondje, uglavnom zbog konkurentnijih cijena, omiljene destinacije Cipar, Grčka, Crna Gora i Turska. Sezona će već pokazati svoje…


Autor:Dnevno/B.V.
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.