Foto: Guliver Image / Kremlin Pool/ilustracija

TAJNI SASTANAK RUSA I UKRAJINACA! Sve se dogodilo prošli tjedan, cijeli svijet čeka što će se dogoditi

Autor: M.P.

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se prošlog tjedna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razgovarali o mogućnosti razmjene ratnih zarobljenika što bi bilo povezano s nastavkom ruskog izvoza amonijaka koji ide u Aziju i Afriku preko ukrajinskog naftovoda, rekla su za Reuters tri izvora upoznata sa sastankom.

Izvori su rekli da su razgovori vođeni uz posredovanje arapske države Zaljeva i da nisu uključivali Ujedinjene narode unatoč središnjoj ulozi UN-a u pregovorima o tekućoj inicijativi izvoza poljoprivrednih proizvoda iz tri ukrajinske crnomorske luke.

Amonijak se koristi za proizvodnju gnojiva.

Cilj je spriječiti globalnu nestašicu hrane

Cilj razgovora je ukloniti preostale prepreke u inicijativi proširenoj prošli tjedan i ublažiti globalne nestašice hrane deblokadom ukrajinskog i ruskog izvoza, dodali su.

Izvori su tražili da ne budu imenovani kako bi slobodno razgovarali o osjetljivim stvarima.

Ruski i ukrajinski predstavnici otputovali su u glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabi 17. studenoga gdje su razgovarali o dopuštanju Rusiji da nastavi s izvozom amonijaka u zamjenu za razmjenu zatvorenika koja bi oslobodila veliki broj ukrajinskih i ruskih zatvorenika, rekli su izvori.

Reuters nije mogao odmah utvrditi kakav je napredak postignut u razgovorima.




Ukrajinski veleposlanik u Turskoj, Vasyl Bodnar, rekao je za Reuters da je “oslobađanje naših ratnih zarobljenika dio pregovora o otvaranju ruskog izvoza amonijaka”, dodajući “naravno, tražimo načine da to učinimo u svakoj prilici”. Bodnar je rekao da mu nije poznato je li sastanak održan u UAE.

Putin je u srijedu rekao da će ruski dužnosnici raditi na deblokadi ruskih gnojiva zaglavljenih u europskim lukama i obnoviti izvoz amonijaka.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE nije odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.




Lana Nusseibeh, pomoćnica ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla je da Abu Dhabi ostaje čvrsto predan pomoći da kanali komunikacije budu otvoreni, da potakne dijalog i podrži diplomaciju za okončanje rata u Ukrajini.

“U vrijeme sukoba, naša je kolektivna odgovornost da ne ostavimo niti jednu neistraženu opciju prema identificiranju i praćenju putova koji dovode do mirnog i brzog rješavanja kriza”, rekla je Nusseibeh u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija WAM.

Ministarstva obrane i vanjskih poslova Rusije i Ukrajine nisu odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Upitana jesu li Ujedinjeni narodi bili uključeni u razgovore, glasnogovornica organizacije odbila je komentirati.

Pritisak Zapada

Izvoz ruskog amonijaka odvijao bi se postojećim cjevovodom do Crnog mora.

Cjevovod je projektiran za pumpanje do 2,5 milijuna tona plina amonijaka godišnje iz ruske regije Volga u ukrajinsku crnomorsku luku Pivdennyi, poznatu kao Yuzhny na ruskom, u blizini Odese za daljnju isporuku međunarodnim kupcima. Zatvoren je nakon što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. veljače.

Izvoz amonijaka nije bio dio obnove sporazuma o koridoru za žitarice koji je podržao UN, a kojim je obnovljen komercijalni transport iz Ukrajine.

Prošlog je tjedna Rebeca Grynspan, glavna tajnica UN-ove agencije UNCTAD, koja vodi pregovore o gnojivima, rekla da je optimistična da bi se Rusija i Ukrajina mogle dogovoriti oko uvjeta izvoza ruskog amonijaka putem cjevovoda, ne navodeći detalje.

Zelenski javno postavio uvjete

Ukrajinski predsjednik Volodmr Zelenski javno je postavio nekoliko uvjeta prije nego što Rusiji dopusti nastavak izvoza amonijaka, uključujući razmjenu zatvorenika i ponovno otvaranje luke Mykolaiv u Crnom moru.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu objavile službene brojke o tome koliko su ratnih zarobljenika zadržale od ruske invazije u veljači. Dana 29. listopada ukrajinski predsjednik rekao je da je Rusija od ožujka oslobodila ukupno 1031 zatvorenika.

Rusija i Ukrajina otkrile su nekoliko detalja o izravnim sastancima između predstavnika dviju zemalja nakon napuštanja pregovora o prekidu vatre u prvih nekoliko tjedana nakon invazije Moskve 24. veljače.

Napori Abu Dhabija slijede korake Saudijske Arabije, koja je postigla diplomatsku pobjedu osiguravši slobodu stranim borcima zarobljenim u Ukrajini u rujnu.

UAE, poput Saudijske Arabije, član je naftnog saveza OPEC+ koji uključuje Rusiju i također su zadržali dobre veze s Moskvom unatoč pritisku Zapada da pomogne izolirati Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom”.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed bin Zayed al-Nahyan posjetio je Moskvu prošlog mjeseca gdje je razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom o mogućnosti da Abu Dhabi posreduje u dogovoru o amonijaku, rekla su dva izvora.

Ukrajina je veliki proizvođač žitarica i uljarica. Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice i glavni dobavljač gnojiva na globalnim tržištima.

Od srpnja je Moskva u više navrata rekla da su njezine isporuke žitarica i gnojiva, iako nisu izravno pogođene sankcijama, ograničene jer sankcije izvoznicima otežavaju obradu plaćanja ili dobivanje plovila i osiguranja.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.