Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Tajna financiranja Mosta: Zbog najvećeg donatora Petrov je inzistirao na energetici?

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Posljednjih godina na domaćoj medijsko-političkoj sceni među najeksponiranijim su saborskim zastupnicima oni iz redova Mosta, u kojem se nerijetko busaju u prsa svojom beskompromisnom borbom protiv korupcije, nepotizma i svih ostalih boljki koje potresaju hrvatsko društvo. Nije nepoznanica da je Most sa svojim mladolikim predsjednikom Božom Petrovom na političku scenu lansiran ne tako davne 2015. godine, kada je Petrov bio svojevrsna instant zvijezda domaće političke scene.

Poznato je da je Petrov na nacionalnu političku scenu došao kao mladi metkovski gradonačelnik koji nije tipičan političar jer se, preuzimajući taj grad nakon dugogodišnje vladavine Stipe Gabrića Jamba, odrekao primanja. O tom svojem nesvakidašnjem potezu Petrov je na nacionalnoj razini progovorio gostujući kod Aleksandra Stankovića u njegovoj sada već kultnoj emisiji “Nedjeljom u 2”, nakon koje je postao nacionalna politička zvijezda koja je naklonost birača osvojila i porukama kako ne namjerava surađivati ni s jednom velikom političkom opcijom zbog štete koju su one nanijele državi. Kasnije, uoči izbora, Petrov je taj svoj stav ovjerio potpisom kod javnog bilježnika, no već nakon prve izborne noći, kada je postalo jasno da bez Mosta neće biti moguće sastaviti vladu, Petrov je pregazio to svoje ovjereno obećanje, čime je trajno nanio stigmu i sebi i političkoj opciji koju predstavlja.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U vodu je tim potezom pala njegova vjerodostojnost, a dobrom dijelu javnosti postalo je jasno kako između Mosta i ostalih političkih opcija u zemlji nema neke značajne razlike jer se i njihova borba svela na onu za fotelje i trgovinu pozicijama, što im je omogućila tadašnja koalicija s HDZ-om Tomislava Karamarka, kojega su se Petrov i družina odrekli preko noći i pretrčali u zagrljaj Andreja Plenkovića, koji ih se naprasno riješio, što mu ova ekipa nikada nije oprostila. Nikada dokraja Petrov i družina, kojoj su se u međuvremenu uz sveprisutne Nikolu Grmoju i Mira Bulja pridružili riječki vjeroučitelj Marin Miletić i bračni par Raspudić te Zvonimir Troskot, nije precizirao tko financijski stoji iza njih kao političke stranke koja ima ambicije postati vodećom opcijom u zemlji.

Sumnje o financiranju

Za gradnju bilo kakvog ozbiljnog političkog potencijala, osim infrastrukture i izgrađenih ogranaka, nužne su financije, o kojima Most ne govori ako ne treba kritizirati konkurenciju. Upravo je veliki uspjeh Mosta na prvim parlamentarnim izborima na kojima su se pojavili te 2015. ostavio neodgovoreno pitanje tko politički i financijski stoji iza te političke opcije koja je oko sebe okupila mnoštvo lokalnih dužnosnika, posebice zato što su parlamentarnu kampanju priveli kraju s ogromnim manjkom od 360.000 kuna, pri čemu su uprihodili 817.000 kuna, a potrošili značajnih 1,2 milijuna kuna. Pogledate li popis Mostovih donatora, na njemu ćete naći oko 90 tvrtki i pojedinaca, no s popisa donatora iz njihove prve kampanje teško da se išta može zaključiti jer se ondje nalazi podosta onih koji široj javnosti nisu poznati. Međutim, u tom moru anonimaca za oko ipak zapinje jedno ime – Branko Roglić, jedan od najbogatijih Hrvata koji nikada nije ni pokušao skriti svoje prijateljstvo s bivšim predsjednicima Ivom Josipovićem i Stjepanom Mesićem.

Široj javnosti Roglić je poznat i kao vlasnik jedne od vodećih distributerskih tvrtki u regiji Orbico, u kojoj je zaposleno više od 2500 ljudi, a koja posluje u više od 19 zemalja te ostvaruje višemilijunske prihode. Osim s Orbicom, Roglića se povezuje s nekoliko hotela, a u vlasništvu ima petnaestak vila i luksuzne jahte. Treba napomenuti da je njegov poslovni uzlet počeo u jeku privatizacije kupnjom tvornice Croatia baterije. Investiranjem je ovaj Makaranin postupno širio djelokrug svojega rada, a zatim i vlastito bogatstvo.

U mladim je danima Roglić prošao štošta, od zanesenosti idejama hrvatskog proljeća do učlanjenja u Partiju, dok je nešto kasnije ostao upamćen i kao Mesićev savjetnik za gospodarstvo. Kao svojevrsna siva eminencija, Roglić doista jest podržavao Most, što je uostalom i priznao kod Stankovića tvrdeći kako su oni bili jedini koji su shvatili ključne probleme hrvatskoga društva pa se shodno tome nadao da će Most krenuti u rasterećenje zemlje, međutim, ekipa Bože Petrova navodno je njegovu potporu izgubila nakon parlamentarnih izbora kada su, umjesto s lijevom koalicijom, krenuli u suradnju s HDZ-om. Svoje sumnje o financiranju nekadašnje Mostove kampanje svojedobno je iznosio i načelnik Primoštena, osebujni Stipe Petrina, koji je otvoreno tvrdio da Most 2015. godine u 9. izbornoj jedinici, koju je Petrina vodio s Mirom Buljem, nije potrošio ni lipe.

Ostali dužni

“Sve je išlo preko računa moje Nezavisne liste. Most do danas nije podmirio račune, ostao nam je dužan 39 tisuća kuna i danas sam zbog toga na sudu. Ne znam je li ih financirao Josipovićev donator Branko Roglić, priključio sam im se samo mjesec dana prije izbora”, tvrdio je svojedobno Petrina.

Iako je zbog svojih 20.000 kuna bio najviše povezivan s financijskom potporom Mostu, Roglić ipak nije bio najveći donator te stranke već je to bila javnosti prilično nepoznata mala tvrtka Operator d.o.o., koja je Mostu donirala značajnih 30.000 kuna iako nitko ni iz te tvrtke ni iz Mosta nikada nije objasnio poveznicu, kao ni motive zašto se jedna mala osječka tvrtka, bez ijednog zaposlenika, odlučila dati donaciju političkoj stranci sa sjedištem u Metkoviću. Operator je inače i lani imao prihode tek nešto veće od 300.000 kuna i gubitak veći od 170.000 kuna. Prema podacima iz sudskog registra, direktorica i vlasnica Operatora je Melita Pašić, koja je ujedno i poveznica između te tvrtke i Mosta jer je riječ o supruzi tadašnjeg direktora HEP termoelektrane-toplane Osijek Branimira Pašića, koji je kumski povezan s nekadašnjim predsjednikom HNS-a i bivšim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, što nam je Vrdoljak osobno potvrdio u kratkom telefonskom razgovoru u kojem je precizirao da je Pašić kum njegova sina, kao i da je, s obzirom na te veze, upoznat s time da je tvrtka njegove supruge financijski potpomagala Most.

Oni koji dobro poznaju odnose između Pašića i Vrdoljaka reći će kako je tajanstveni direktor Pašić dio Vrdoljakova užeg osječkog energetskog lobija, a iz toga pak proizlazi kako nisu Josipovićevi, nego Vrdoljakovi intimusi financirali Most, što onda ujedno i daje naslutiti razloge zbog kojih su u Mostu od samih začetaka fokusirani na HEP. Most je, naime, u dvjema vladama u kojima je sudjelovao inzistirao na sektoru energetike pa nije teško zaključiti kako im je HEP u fokusu bio od početka njihova političkog djelovanja.
Mostovac uhvaćen u problemu, otac mu koristi ilegalni objekt? ‘Nemam ja veze s tim’

Interesna skupina

Kada se pak govori o bivšem ministru Vrdoljaku i njegovu utjecajnom energetskom sektoru, njega su, prema medijskim napisima iz tog vremena, činili Tomislav Šerić, Zvonko Ercegovac te Branimir Pašić, a vrlo blizu njima kao direktor u HEP Plinu Osijek vrtio se i Tomislav Šambić, koji je nedavno došao u središte pozornosti jer je kao član Uprave HEP-a za 280.000 eura od Pavla Vujnovca, trenutačno vodećeg hrvatskog poduzetnika, kupio stan. Zanimljivo je da ni Ercegovac ni Pašić, a ni bilo tko drugi iz Vrdoljakova kruga, nije smijenjen za vrijeme dviju Mostovih vlada, pa ni u vrijeme ministara Tomislava Panenića i Slavena Dobrovića.

Imajući u vidu predstave koje Most posljednjih tjedana izvodi, a s obzirom na odnose s Vrdoljakovim kadrovima, moguće je zaključiti kako je kampanja stranke kojoj je na čelu Petrov financirana novcem iz HEP-a uz pomoć Vrdoljakovih ljudi, koje onda mostovci, čineći im protuuslugu, nisu smjenjivali ili su ih pak imenovali na neke druge pozicije. Zanimljivo je da je Pašić i dalje medijski prilično tajanstven, ali ipak aktivan te se skrasio u HDZ-u, u kojem je na glasu kao kadar župana Ivana Anušića i utjecajnog vinkovačkog HDZ-ovca Tomislava Čuljka, i to baš za gospodarenje otpadom jer ne odveć uspješno vodi Centar za gospodarenje otpadom Orlovljak koji se godinama ne miče s mrtve točke.

Interesantno je spomenuti i to da je Vujnovac, kojeg mostovci ovih dana često spominju, i više nego dobro surađivao s dvojicom njihovih nekadašnjih ministara energetike – Panenićem i Dobrovićem. U njihovoj eri PPD je bilježio najveće stope rasta, a o postojanju veza svjedoče i zapisi tajnih posjeta Boži Petrovu kada je on bio predsjednik Sabora, što su sačuvale saborske službe. Na popisu onih koji su dolazili Petrovu te 2016. godine nalazi se i najveći hrvatski poduzetnik Vujnovac. Izgleda, stoga, da je ideja Vrdoljakovih kadrova bila prevesti Most nakon parlamentarnih izbora održanih 2015. godine na stranu nekadašnje Kukuriku koalicije, ali se Petrov odmetnuo i otišao u ruke Karamarkovu, a zatim i Plenkovićevu HDZ-u, pri čemu se odmah bacio na HEP, gdje ga je na svoju stranu preveo Perica Jukić koji je od Vrdoljakova postao Mostov kadar. U to se doba, 2017. godine, spekuliralo da je čak i službeno postao član te stranke, što je izazvalo bijes bivšeg HNS-ova ministra Vrdoljaka.
Sprema se osveta

Odmetnuvši se, Most je u HEP počeo instalirati svoje kadrove i gurati vlastite interese. Zgodno je reći i to da je Jukić imao prilično intenzivne odnose s lobistom francuske kompanije Milanom Puharićem, a prema javno dostupnim podacima, Puharić je još 2018. godine izaslanstvo HEP-a vodio na izlete u Francuskoj i posjete tamošnjim kompanijama, zagovarajući još tješnju suradnju pa se tako i u domaćim medijima najavljivalo da će HEP potpisati ugovor s francuskim EDF-om u području pametnih mreža i brojila, za što su se zasluge pripisivale upravo Puhariću. Ugovor koji je HEP trebao potpisati s tom francuskom tvrtkom na koncu je propao, baš kao i ozbiljan novac za lobiste, a lako moguće i za pojedince unutar HEP-a, nakon čega je počeo financijski i poslovni krah.

S Franom Barbarićem sklonjen je iz HEP-a dio Vrdoljakovih kadrova pa nije ni čudno što se ponovno preko Mosta sprema svojevrsna osveta. O tome da Puharićevo poslovanje više nije isto kao nekada ponešto otkrivaju i podaci Fine prema kojima je on kao konzultant zarađivao ozbiljan novac, dok danas zarađuje dva i pol puta manje, uz skromnu dobit od svega 2000 kuna prošle godine. Da ispija kave s tim istim Puharićem, Mostov Troskot potvrdio je nakon što je fotografiran u njegovu društvu, prozivajući pritom Barbarića koji je Puhariću svojedobno zabranio ulazak u zgradu HEP-a, zbog čega je ovaj najavljivao da će ga tužiti, no do danas nije poznato je li to doista i učinio.

Poznato je zato da je Puharić surađivao i s Ivanom Lovrinovićem u njegovoj stranci Promijenimo Hrvatsku, iz čega proizlazi da se na sve moguće načine pokušao domoći politike i utjecaja na nju, zbog čega se vjerojatno pojavio i na listama Mislava Kolakušića. U eri Perice Jukića Puharić je uspješno poslovao s HEP-om, u kojem je Jukić i danas aktivan kao savjetnik, odnosno kao neka vrsta uhljeba. Za to vrijeme, dok Jukić iščekuje još jednu priliku, Troskot ispija kave s predstavnicima lobija kojima je u interesu privatizacija HEP-a o kojoj je prije nekoliko tjedana progovorio i Frane Barbarić, navodeći da on vodi borbu protiv te iste privatizacije koja bi na koljena bacila domaću energetiku.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.