TAJNA AKCIJA: Kako su Amerikanci ubili Osamu Bin Ladena?

Autor: Dnevno Dr.K

U kompleks, u kojemu je bilo i žena i djece, upalo je oko 25 američkih komandosa. 

U to doba najtraženiji svjetski terorist Osama bin Laden, vođa terorističke skupine zvane Al Qaeda, ubijen je 2. svibnja 2011. godine. Ubili su ga pripadnici američkih specijalnih postrojbi u Pakistanu, i to u kući u kojoj se vjerojatno godinama skrivao. Riječ je o velikoj kući smještenoj pokraj pakistanskoga grada Abbottabada. Abbottabad se nalazi stotinjak kilometara sjeveroistočno od pakistanskoga glavnog grada Islamabada.

Nakon što su američki obavještajci, nakon godina traganja, uspjeli locirati Osamino sklonište, odmah je pokrenuta akcija kako bi ga likvidirali. Četiri američka helikoptera u 1.15 sati sletjela su nedaleko od kompleksa koji je bio ograđen zidom načičkanim bodljikavom žicom i kamerama, na nekim mjestima visokim 5,5 metara. Odmah po slijetanju, 40-ak komandosa elitnih antiterorističkih mornaričkih postrojbi SEAL zauzelo je strateške položaje oko kompleksa i krenuli su u akciju. U kompleks, u kojemu je bilo i žena i djece, upalo je oko 25 komandosa. Izbila je pucnjava, a na Amerikance je, prema tvrdnjama neimenovanih američkih dužnosnika, pucao i sam Osama bin Laden, koji je ubijen metkom u glavu. U okršaju su poginule još tri osobe, uključujući Bin Ladenova sina, a ranjene su dvije. Jednu je ženu, koja je poginula, Bin Ladenov čuvar koristio kao živi štit.

Cijelu operciju uživo su pratili najviši dužnosnici SAD-a iz tzv. sigurne sobe. Po završetku akcije Bijela kuća je objavila fotografije trenutka kada se sa sigurnošću saznalo da je najopasniji svjetski terorist ubijen. Fotografija prikazuje predsjednika Baracka Obamu kako sjedi i netremice gleda u monitor s izravnim prijenosom akcije. Državna tajnica Hillary Clinton rukom je pokrila usta, vidljivo šokirana, dok je američki general, pogleda uperenog u scenu na monitoru, izgledao odlučno i zadovoljno.

U trenutku kad je ubijen, Osama je imao 54 godine. Bio je sin jednoga od najbogatijih poduzetnika u Saudijskoj Arabiji – Mohammeda bin Awada bin Ladena. Nakon što su Amerikanci ubili Osamu bin Ladena, njegovo su tijelo prepustili moru na području Indijskog oceana kako ne bi postao simbol mučeništva, i to manje od 24 sata nakon smrti.

Autor:Dnevno Dr.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.