fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SVIMA JE DIGAO TLAK U SABORU ‘NISMO U BIRTIJI!’ Cijeli dan radio cirkus, sirotog Radina doveo do ruba: ‘Ako trebaš pregled, na drugu lokaciju’

Autor: Mia Peretić

Hrvatski sabor još uvijek raspravlja o Prijedlogu zakona o osobnoj asistenciji kojeg su prije saborske rasprave kritizirali i oporbeni zastupnici i udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Jutros je rasprava bila vatrena, uvrede su pljuštale na sve strane, a iako se sabornica poslijepodne ispraznila, drame među preostalim zastupnicima nisu splasnule.

Pomalo je tužno što se rasprava u jednom trenu svela na prepucavanje oko tehničkih detalja poput zlorabljenja instituta povrede poslovnika, a između žalosnog i komičnog je način na koji predsjedavajući sjednicom, Furio Radin, pokušava kontrolirati saborske kolege.


“Dobijete li želju za tim povredama poslovnika kada mene vidite?”, bunio se Radin , nakon što su HDZ-ovci reagirali na izlaganje Anke Mrak Taritaš.

“Donosimo zakon koji daje puno veću sigurnost od onoga što ste vi nudili prije dva tjedna, no nije vas dosta, vrijeđate nas da imamo vođu, tko nema vođu izgubit će se u mraku, rekao je HDZ-ov Goran Ivanović, na što mu je replicirala Marijana Puljak.

“Nije vas uvrijedila Mrak Taritaš, nego vaš predsjednik koji je rekao, neće šest mjeseci nego deset”. Anka Mrak Taritaš u jednom je trenutku kolege pitala:

“Ljudi moji, vjerujete li svojim očima ili nečijim riječima?”.

“Ušima”, ubacio se Radin

“Rekla sam, niste htjeli slušati dok AP nije rekao ja ću vama dati 10 mjeseci”, nastavila je Puljak, opet se referirajući na najavu premijera Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta imati pravo na naknadu u trajanju od 10 mjeseci.
Podsjetimo, Anka Mrak Taritaš predložila je da se ovoj skupini građana nakon te velike tragedije naknada produlji još šest mjeseci, što je saborska većina odbila, da bi premijer nakon toga izašao sa svojim prijedlogom.

Zakoni fizike jaki su u našem Saboru, pa tako svaka akcija oporbe izaziva reakciju HDZ-ovaca koji su se nakon izjave Puljak prilično uskomešali.

“Nije to od Puljak korektno, dosad su mnoge Vlade mogle napraviti ovaj Zakon, ministar Piletić je rekao da će biti sveobuhvatni zakon, a onda se pripisuje nekakva moć Plenkovića”, pobunio se Rade Šimičević, tražeći povredu poslovnika.
Vesna Bedeković (HDZ) također se obrušila na oporbu.

“Lijepe se etikete, 2011.-2015. godina, Vlada SDP-a je četiri puta mijenjala zakon o socijalnoj skrbi, zašto zanemarujete populaciju roditelja odgojitelja?”, pitala je, dok je njezina stranačka kolegica oporbu pitala što rade u političkoj areni ako se ne bore.

“Puljak je članica OPG Puljak, pokušajte na bijelom papiru na kojem je crna mrlja vidjeti crnu mrlju, razumjet ćete vi to”, poručio je Ivan Čelić (HDZ) kolegici Mrak Taritaš.

Poslijepodnevni show Zekanovića

Onda je krenuo prvi dio poslijepodnevnog showa Hrvoja Zekanovića, koji se bunio oko saborske procedure, smatrajući da je zakinut.

“Proli tjedan sam imao tri opomene u slobodnim govorima, poslali ste me kući, želim da i kolegicu Gamulin pošaljete kući po istim kriterijima”, objašnjavao je Radinu, koji je, s druge strane, Zekanoviću objašnjavao da je on u krivu.

A onda je Zekanović, popularno zvan ‘Zeko’, nastavio prosvjedovati. Tijekom pojedinačne rasprave Ivana Čelića došao je do govornice, nešto objašnjavao i, ukratko, ometao.

“Zekanoviću, ako trebaš pregled, na drugu lokaciju”, poručio mu je Čelić, očito iznerviran tom smetnjom. Na to se opet uključio Radin, kako bi Zekanoviću objasnio gdje griješi u svojoj mini pobuni.

“Dobili ste treću opomenu kada ste se digli i govorili izvan teme”.

“Nisam se digao”, odbrusio je Zekanović.

“Nismo u birtiji”, opet će njemu Radin.

“Ali, ja sam govorio o poslovniku…”, pokušao se braniti Zekanović od toga da mu se oduzme riječ.

“Ja vam kažem što mislim, vi dignite povredu poslovnika pa ćete dobiti četvrtu opomenu i nećete moći govoriti danas”, opet mu objašnjava Radin.

“Moja povreda poslovnika nije bila replika kolegi. Vi ste napravili poslovničku pogrešku. Niste oduzeli riječ kolegici Gamulin za cijeli dan”, nije se dao Zekanović.

“Ovo nije okrugli stol, možda ni arena, nego Sabor. Dajem vam četvrtu opomenu i ne možete više govoriti danas”, odrezao mu je Radin.

“Ja govorim o poslovniku, čovječe. Grubo ste ga prekršili i vi to znate”, prosvjedovao je Zekanović iz klupa čak i kad mu je isključen mikrofon.

“Cijeli dan dobacuje, upada u riječ, možda mu neki prijedlog nije prošao u dogovoru s premijerom pa je nervozan, možda želi van iz koalicije”, poručila mu je nezavisna zastupnica Marina Opačak Bilić i time završila Zekanovićevo ometanje.

Saborski zastupnici u ovom su trenutku još uvijek na radnom mjestu, a u tijeku su pojedinačne rasprave zastupnika koje se oduže zbog povremenih replika i povreda poslovnika.

Autor:Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.