Foto: Guliver Image / French Army Communications Audiovisual office

ZLOGLASNI PUTINOVI PLAĆENICI I VOJSKA NAVIRU? Nijemci ih uočili na aerodromu nakon što su Francuzi dali petama vjetra

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Francuska je priopćila da su njezine posljednje trupe napustile Mali i tako dovršile povlačenje kojim je okončana devetogodišnja misija u toj afričkoj zemlji.

Do povlačenja je došlo uslijed loših odnosa između Pariza i Bamaka koji se sve više okreće Rusiji kako bi odgovorili na naoružane skupine povezane s ISIL-om i al-Qaidom.

I tek što su Francuzi najavili odlazak te napustili grad Gao na sjeveru Malija, njemačke trupe uočile su na aerodromu u tom gradu nekoliko desetaka pripadnika ruskih sigurnosnih snaga, navodi se u njemačkom vojnom dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Pripadnici Wagner grupe, privatne vojne kompanije povezane s Moskvom, od kraja prošle godine podržavaju vojsku Malija u borbi protiv pobunjenika, prenosi Tanjug. Sudjelovanje u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Maliju izaziva kontroverze u Njemačkoj, jer Mali produbljuje veze iz epohe Sovjetskog saveza s aktuelnim ruskim vlastima, piše Al Jazeera.

Dva aviona na aerodromu Gao

Njemačka je prošlog tjedna suspendirala vojnu izviđačku misiju u Maliju, s približno 1.000 vojnika, uglavnom raspoređenih u Gau, nakon što su lokalne vlasti ponovo ukinule dozvole za let.

Njemačke i britanske trupe u okviru snaga UN-a su u ponedjeljak primijetile dva aviona na aerodromu Gao – Embraer 314 Super Tucano i L-39 Albatros, priopćilo je njemačko zapovjedništvo za zajedničke vojne operacije, navodi se u izvještaju Reutersa.




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.