fbpx

Zločinci stvaraju 3.6 posto svjetskog BDP-a

Autor: hina

Organizirani kriminal, trgovina ljudima, nasilje i korupcija 'velike su prepreke' ostvarenju Milenijskih razvojnih ciljeva, skupine ciljeva koje je međunarodna zajednica postavila 2000. s nakanom da do 2015. unaprijedi zdravstvo i smanji siromaštvo među najsiromašnijm narodima svijeta.

Kriminal stvara otprilike 2,1 bilijuna dolara prihoda na godinu, a to je 3,6 posto svjetskoga bruto domaćeg proizvoda, i još raste, rekao je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda.

– Zato je kriminal jedno od dvadeset najjačih gospodarstava na svijetu – kaže Jurij Fedotov, čelnik UN-ova ureda za droge i kriminal (UNODC) i opisuje kriminal kao prijetnju sigurnosti i gospodarskome razvoju.

Taj su podatak nedavno prvi put izračunali UNODC i Svjetska banka, a temelji se na podacima za 2009. i nikakve usporedbe još nisu na raspolaganju, rekao je Fedotov na konferenciji za novinare.


Na otvorenju cjelotjednog sastanka međunarodne Komisije za prevenciju kriminala i kazneno pravosuđe (CCPCJ) on je rekao kako se situacija možda i pogoršava, ‘ali da bih taj osjećaj potvrdio, trebam više podataka’.

Po njegovim riječima, čak 40 milijarda dolara na godinu gubi se korupcijom u zemljama u razvoju, a nezakoniti prihod od trgovine ljudima iznosi čak 32 milijarde na godinu.

– Po nekim procjenama, u svakome danom trenutku 2,4 milijuna ljudi trpi bijedu trgovine ljudima, sramnog zločin suvremenog ropstva – rekao je Fedotov u govoru na konferenciji.

Organizirani kriminal, trgovina ljudima, nasilje i korupcija ‘velike su prepreke’ ostvarenju Milenijskih razvojnih ciljeva, skupine ciljeva koje je međunarodna zajednica postavila 2000. s nakanom da do 2015. unaprijedi zdravstvo i smanji siromaštvo među najsiromašnijm narodima svijeta, rekao je Fedotov.

Kriminalne skupine pokazuju ‘impresivnu prilagodljivost’ i u odnosu na akcije policije i na nove mogućnosti ostvarivanja profita, rekao je jedan visoki američki dužnosnik na bečkome sastanku.

– Danas većina kriminalnih organizacija ne nalikuje nekadašnjim hijerarhijski organiziranim kriminalnim obiteljima – rekao je Brian Nichols iz američkoga ureda za međunarodne poslove u borbi protiv narkotika.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.