Židove nazivaju ‘potomcima majmuna i svinja’, a kršćane zatvaraju na 15 godina

Autor: Marko

Nakon revolucije potpomognute od strane SAD-a i tradicionalnog 'širenja demokracije' Egipat je još jedna država koja je nakon zapadne intervencije došla na rub diktature.

Bizarni zakoni i odredbe iz postrevolucionarnog Egipta više nisu novost, a ono što danas vidimo prelazi sve granice dobrog ukusa, zakonitosti i pravnog poretka.

Obitelj koja je s islama prešla na kršćanstvo dobila 15 godina zatvora

Žena i njezinih sedmero djece osuđeno je na čak petnaest godina zatvora zbog prelaska s islama na kršćanstvo, prenosi egipatski 'Al-Masry Al-Youm'. Nadia Muhamed Ali rođena je kao kršćanka, a tijekom braka postaje muslimanka. Nakon što je suprug preminuo, odlučila se ispoštovati tradiciju te se vratila korijenima. Do 2006. dobiva nove dokumente i sve se činilo posve normalnim do dolaska novog diktatorskog režima pod palicom Muslimanskog bratstva.

Prijeki sud osuđuje je zajedno s djecom i svim svećenstvom i državnom administracijom uključenom u slučaj na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Šerijatski zakon naime ne dopušta nikakve religijske promjene. Nevjerojatno je da danas gotovo 10% koptskih kršćana strepi da ne ode u zatvore zbog vjerske opredijeljenosti. Predsjednik Morsi smatra ovakve incidente 'prenapuhanima', a uskoro dolazi sastanak s Barackom Obamom i kritičari već sada navode da SAD prešutno podržava egipatsku diktaturu.

Egipatski predsjednik židove nazvao 'potomcima majmuna i svinja'

Da netko ne pomisli kako je lider Muslimanskog bratstva i trenutni predsjednik Mohammed Morsi liberalan, dovoljno govore njegovi ispadi tijekom javnog govora prije tri godine koji su jučer vidjeli svijetlo dana. 'Molim Egipćane da svoju djecu i unuke odgajaju prema mržnji – trebamo izbjegavati primjenu mira s Izraelom jer su oni potomci majmuna i svinja', izjavio je 'širitelj demokracije' i 'prava promjena nakon Mubaraka', kako su mu svojedobno tepali američki mediji.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney se osvrnuo na ovakve izjave s mišljenjem da je takav 'jezik iznimno uvredljiv', te se SAD ograđuje od retorike bazirane na religijskoj netrpeljivosti. Nejasno ostaje zašto su mediji uopće smatrali od čelnika radikalnih islamista da će promovirati demokraciju i slobodu govora – tek im je Ustav koji ga proglašava 'faraonom novog doba' postao prepreka za takva sumnjiva promišljanja.




'Piramide i Sfingu treba uništiti'

Prisjetimo se i dva nedavna ispada, čisto da lakše dočaramo mentalni sklop nove vlasti. Egipatski vjerski vođa Murgan Salem al-Gohary, džihadist i poznati islamski lider, poznat po osudama zbog poziva na nasilje i vlastitih tvrdnji da surađuje s talibanima, zaprepastio je javnost pozvavši na 'uklanjanje idola' koji podsjećaju na 'statue Bude'.

'Svi muslimani su obvezani na provedbu učenja Islama i moramo ukloniti takve idole, kao što smo svojevremeno u Afganistanu raznijeli statue Bude', rekao je al-Gohary tijekom intervjua na jednoj privatnoj egipatskoj televiziji. 'Bog je naredio proroku Muhamedu da uništi idole. To sam i ja učinio dok sam bio među talibanima dok je naša Vlada propustila isto učiniti u Egiptu'. Al-Gohary je inače poznati osuđenik za vrijeme Mubaraka, te je čak dva puta osuđivan zbog poziva na nasilje i ubojstva, a posljednji puta je u pitanju bila doživotna zatvorska kazna. Poslije je uhićen, da bi ga današnja vlast pustila na slobodu.




Dozvoljen seks s mrtvim supružnicima 'do šest sati nakon smrti'

I za kraj, najgori primjer masovnog ludila. Prijedlog zakona o oproštajnom seksualnom odnosu – supruzima u Egiptu uskoro bi moglo biti dopušteno spolno općiti sa svojim preminulim suprugama i to do šest sati nakon smrti – koji navodno vuče korijene iz islamske tradicije, prošao je egipatski parlament.

Kontroverzni zakon dio je paketa mjera koje bi parlament s islamskom većinom trebao usvojiti, a među ostalim odredbama su i smanjenje dobne granice za brak na 14 godina kao i ostale kojima se umanjuju prava žena u obrazovanju i zapošljavanju. Jedini problem u svemu je bio što žene nemaju isto pravo, te je sve već upućeno na novo glasanje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.