fbpx
Foto: Unsplash

ZEMLJA UVODI LOCKDOWN ZBOG SAMO JEDNOG SLUČAJA ZARAZE: ‘Ovo je zapravo nacionalno pitanje!’

Autor: L.B.

Novi Zeland će u utorak navečer ući u novi ‘lockdown’, nakon što je u zemlji otkriven samo jedan slučaj zaraze Covidom-19, javlja TheGuardian.

Cijela će država biti na razini uzbune 4, odnosno najviše razine zatvaranja koja će trajati najmanje tri dana od ponoći u utorak, a regije Auckland i Coromandel četiri do sedam dana.

Novi Zeland nije imao lockdown razine 4 više od godinu dana, a vjeruje se da je zabilježeni slučaj prvi prijenos delta varijante u zajednici.


“Delta varijanta uistinu mijenja pravila igre. To znači da moramo ponovno djelovati snažno i rano kako bismo zaustavili širenje. Vidjeli smo što se drugdje može dogoditi ako to ne uspijemo. Imamo samo jednu priliku”, rekla je premijerka Jacinda Ardern.

Lockdown razine 4

Na razini 4, od svih Novozelanđana traži se da se sklone u “mjehurić” koji uključuje samo njihovo uže kućanstvo ili  članove obitelji. Iz kuće smiju izaći samo kako bi kupili hranu ili medicinske potrepštine, pristupili medicinskoj njezi ili vježbali, no uz društvenu distancu.

Ardern je rekla kako Novi Zeland neće znati je li to bio slučaj delta varijante dok se njegov genom ne sekvencira – ali da će vlada raditi pod tom pretpostavkom dok se ne dokaže drugačije. Podaci koje je u ponedjeljak objavilo Ministarstvo zdravlja pokazuju da je 100% slučajeva Covid-19 otkrivenih na granici Novog Zelanda posljednjih tjedana bila delta varijanta.

“S obzirom da delta bjesni svijetom nije bilo pitanje hoće li, već kada doći i kod nas. Jedna smo od posljednjih zemalja na svijetu do koje je delta stigla, pa smo imali priliku učiti od drugih”, ​​rekla je.

‘Nacionalno pitanje’

“Vidjeli smo strašne posljedice predugog čekanja na djelovanje u drugim zemljama, a najviše na našim susjedima”, rekla je misleći na epidemiju u Australiji, koju je zemlja pokušala staviti pod kontrolu.

Zdravstveni djelatnici nisu još uspjeli dovesti u vezu ovaj slučaj zaraze s ustanovama na granici zemlje. Naime, radi se o 58-godišnjem muškarcu iz Davenporta, u Aucklandu. Testiran je u subotu, 14. kolovoza, pa se smatralo da je zarazno razdoblje počelo još u četvrtak, 12. kolovoza. On i njegova supruga otputovali su u petak u regiju Coromandel, a zatim su se 15. vratili u Auckland. Do sada je Ministarstvo zdravlja identificiralo 23 interesantne lokacije – 13 u Coromandelu i okolici te 10 u Aucklandu.
Državna direktorica zdravstva, dr. Ashley Bloomfield, rekla je da je slučaj zapravo “nacionalno pitanje”.

“Budući da u ovom trenutku ne možemo povezati slučaj s granicom, moguće je da postoje drugi slučajevi oko Aucklanda i drugi mogući lanci prijenosa – ljudi iz cijele zemlje putovali su u Auckland i natrag u druge dijelove Novog Zelanda. Ovo zahtjeva od svih nas da budemo dio odgovora, a samo trud i rad od strane svih u zemlji će nam pomoći da nadvladamo ovu epidemiju”, rekla je.

 
 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.