Žbogar: ako ne dobije kontakt s otvorenim morem, Slovenija će se žaliti

Autor: hina

Žbogar je uvjeren da će Slovenija presudom arbitraže dobiti neku vrstu kontakta s otvorenim morem.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je u srijedu uvjerenje da će Slovenija odlukom arbitraže s Hrvatskom dobiti kontakt s otvorenim morem, a u slučaju negativne odluke po Sloveniju službena Ljubljana bi se žalila na presudu.

Prema arbitražnom sporazumu, arbitri imaju zadaću da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem, rekao je Žbogar na tribini u Ljubljani o arbitraži na kojoj je pozvao Slovence da na referendumu 6. lipnja glasuju za konačnu potvrdu sporazuma.

Žbogar je uvjeren da će Slovenija presudom arbitraže dobiti neku vrstu kontakta s otvorenim morem.

Ukoliko arbitri ne bi odredili kontakt s otvorenim morem, Slovenija bi se na njihovu presudu žalila, najavio je Žbogar.

Dodao je je da je arbitražni sporazum povoljan za Sloveniju i da stvari tako vide i u Europskoj uniji, a okončanje graničnog spora pomoći će Sloveniji u unaprjeđenju odnosa s Hrvatskom.

Na tribini koju je organizirala ljubljanska općina sudjelovali su i gradonačelnik Zoran Jankovič te dugogodišnji slovenski predsjednik Milan Kučan, a obojica su se zauzela za potvrdu arbitražnog sporazuma.

Kučan je rekao da se osobno zauzimao za bilateralni dogovor s Hrvatskom jer to omogućava pravednije rješenje, te da mala država poput Slovenije može imati istaknutiju ulogu u međunarodnim odnosima ako dosljedno poštuje načela koja vrijede u međunarodnoj zajednici.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.