Zbog straha od al-Qaide SAD masovno zatvara diplomatska predstavništva po svijetu

Autor: M. M.

Brojne zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, zatvaraju svoje ambasade zbog straha od eskalacije nasilja i terorističkih prijetnji.

Zbog straha da bi Al-Qaida mogla izvesti napade na njihova veleposlanstva na Bliskom istoku i području Sjeverne Afrike, Sjedinjene Američke Države na tim su područjima zatvorile čak 22 veleposlanstva.
U nedjelju su zatvorena veleposlanstva od Mauritanije do Omana, u Bangladešu, Afganistanu, Jemenu… Inače, u tim zemljama nedjelja predstavlja početak radnoga tjedna, a ovakav potez SAD-a nije dosad zabilježen.

Na popisu je 15 diplomatskih predstavništava koja su zatvorena od nedjelje, a dodana su još četiri, stoji u priopćenju State Departmenta.
Diplomatska predstavništva u Kabulu, Bagdadu i u Alžiru, zatvorena u nedjelju 4. kolovoza, u ponedjeljak će raditi.

Zatvaranje svojih ambasada na Bliskom istoku jučer su najavile i Velika Britanija, Francuska i Njemačka. Spomenute zemlje zatvorit će ambasade u Jemenu na dva dana zbog "povećane zabrinutosti za sigurnost", a sve kao glavni razlog navode Al-Qaedu.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije objavilo je da će se ambasada privremeno zatvoriti zbog eskalacije nasilja i terorističkih prijetnji. Svoje sugrađane savjetovali su da napuste Jemen. Njemačka je svojim građanima također poručila da napuste zemlju zbog "nesigurne buduće situacije".

Autor:M. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.