Zastupnici ljuti na May jer ne dopušta glasanje: ‘Premijerka je cinično kupila vrijeme’

Autor: Hina

Britanski zastupnici iz oporbenih i vladajuće Konzervativne stranke kritizirali su u ponedjeljak premijerku Theresu May jer nije dopustila da parlament prije božićne stanke glasa o njezinu sporazumu o brexitu.

“Premijerka je cinično kupila vrijeme”, rekao je čelnik laburista Jeremy Corbyn optuživši May da vodi zemlju u “nacionalnu krizu”.

May je ponedjeljak objavila da u trećem tjednu siječnja iduće godine namjerava britanskom parlamentu ponuditi na glasanje sporazum koji je o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije dogovorila u Bruxellesu.

May je u ponedjeljak rekla zastupnicima da traga za načinom da ojača utjecaj britanskog parlamenta na tzv. backstop, rezervno rješenje za osiguranje otvorenosti granice Irske i Sjeverne Irske.

Brexit se treba provesti 29. ožujka ali sporazum o razlazu zaključen u studenom s Bruxellesom nakon teških pregovora nije uvjerio zastupnike raznih političkih orijentacija, bilo da su pobornici brexita bez ustupaka ili su za zadržavanje u europskom klubu.

Nekoliko zastupnika optužilo ju je u ponedjeljak da pokušava ugušiti raspravu i “zastrašiti” parlament tako što postavlja izbor između prihvaćanja njezina sporazuma s Bruxellesom i napuštanja EU-a bez dogovora.

“Odgovorna premijerka stavila bi sporazum na glasanje ovaj tjedan”, rekao je Corbyn dok su je zastupnici obiju strana pozivali da se glasanje održi prije Božića.




Više ministara u vladi zatražilo je u ponedjeljak da se raspravi o mogućim alternativama premijerkinu dogovoru s Bruxellesom ako ga, kako se očekuje, parlament odbije.

Parlament bi trebalo “pitati oko čega se može složiti” ako odbije sporazum, rekao je ministar gospodarstva Greg Clark BBC-u.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd također je novinarima izjavila da podupire druge konzervativne zastupnike koji traže “indikativno glasanje” o drugim opcijama za brexit.




“Moramo saznati što misli parlament, za što bi glasala većina zastupnika”, rekla je Rudd. “Moramo uzeti u obzir sve opcije”, dodala je.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.