Zastrašujući ‘ubojica nosača’ uplovio u Mediteransko more, posada spremna za borbeno djelovanje

Autor: D. G.

Sustavi naoružanja i tehnička oprema u potpunosti su ispravni. Posada broda spremna je izvesti svaku borbenu misiju – izjavio je ruski izvor.

Ruski ratni brod "Moskva" (klasa "Slava"), poznatiji pod NATO-vim kodnim imenom 'ubojica nosača zrakoplova', prošao je Gibraltalski tjesnac i plovi prema vodama istočnog Mediterana, javlja RT.
Ono što ovu klasu ruskog ratnog brodovlja iz Crnomorske flote čini toliko opasnim za potencijalnog neprijatelja jesu 'SS-N-12 Sandbox' protubrodske rakete dugog dometa (NATO klasifikacija) koje su sposobne nositi taktičku nuklearnu bojnu glavu. Domet ovih raketa je 300 nautičkih milja i lete nadzvučnim brzinama. Sa svake strane palube "Moskve" razmješteno je po osam nosača raketa ovog tipa.

– Sustavi naoružanja i tehnička oprema u potpunosti su spremni za djelovanje. Posada broda je spremna izvesti svaku borbenu misiju – izjavio je ruski izvor.

Ruska ratna mornarica priopćila je kako je "Moskva" prošla kroz Gibraltalski tjesnac u utorak, a u vodama istočnog Mediterana bit će u nedjelju ili ponedjeljak. Nakon dolaska na ciljanu poziciju, "Moskva" će od protupodmorničkog broda "Admiral Pantelejev". preuzeti zapovjedništvo flotile ruskog ratnog brodovlja u Mediteranu.

Ruska agencija Interfax donosi vijest da "zapovjednik broda Sergej Tronev…sada ima dovoljno mjesta za manevriranje".

"Ubojica nosača zrakoplova" porinut je 1979., a u sastav ruske ratne mornarice ušao je 1983. Imenom "Moskva", pak, 'kršten' je tek 1995. Ruski službeni izvori i dalje navode kako je uplovljavanje ratnih brodova Crnomorske i Baltičke flote u Mediteransko more dio redovite procedure. Ipak, teško je ne ignorirati činjenicu da je u tim vodama prisutno čak sedam ratnih brodova. To su "Aleksandar Šabalin", "Admiral Nevelskoj", "Peresvet", "Novočerkask", "Minsk", "Neustrašimi" i "Admiral Pentelejev". Još je najavljen dolazak dva ratna broda iz Crnomorske flote – "Nikolaj Filičenkov" i "Smetlivi". Očekuje se da će kroz Bospor i Dardanele ta dva ratna broda proploviti u sljedećih nekoliko dana, a konačno odredište im je također istočni dio Mediteranskog mora.

Povećanje broja ruskog ratnog brodovlja u blizini sirijske obale tako sve više usložnjava situaciju u Mediteranu, gdje već pomalo vlada 'gužva' ratnog brodovlja – ruskog i NATO snaga.




Autor:D. G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.