Photo by Sean Gallup/Getty Images

Zapadna Europa na udaru svinjske kuge zbog uginuća divljih svinja u Belgiji

Autor: Hina

Belgija je potvrdila izbijanje afričke svinjske kuge koje je označilo daljnje širenje bolesti koja je pogodila farme u istočnoj Europi i Kini, a sada prijeti i svinjskoj industriji u zapadnoj Europi.

Belgijska agencija za sigurnost hrane je u četvrtak rekla da je afrička svinjska kuga (ASF) zabilježena u pokrajini Etalle blizu granice s Francuskom nakon što je uginuće nekoliko divljih svinja podiglo sumnju o prisutnosti virusa.

Ovo je prvi zabilježeni slučaj ove bolesti u Belgiji još od 1985.

Otkako su zabilježeni slučajevi porasli u istočnoj Europi, uključujući i u nekim zemljama članicama EU poput Rumunjske, zemlje zapadne Europe nastoje spriječiti širenje ove bolesti koja je vrlo zarazna među svinjama i koju je teško iskorijeniti.

Francuska je žurno reagirala na vijest o uginuću divljih svinja u Belgiji te je njihovo ministarstvo poljoprivrede obznanilo pojačani nadzor u četirima administrativnim pokrajinama koje graniče s Belgijom kao i dodatne mjere za zaštitu svinjskih farmi i klaonica.

Širenje virusa je u istočnoj Europi već dovelo do pokolja stotina tisuća svinja dok su u Kini koja je najveći svjetski proizvođač svinjetine, slučajevi doveli do zabrane prijevoza životinja i hranjenja svinja otpatcima u zaraženim pokrajinama.

EU je kolektivno drugi najveći proizvođač svinjskog mesa nakon Kine i najveći izvoznik. Većina svinjogojstva koncentrirana je u Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj i Španjolskoj.




 Najnoviji slučajevi u Europi mogu biti povezani s hranom koju su bacali ljudi koji su došli iz područja gdje je bolest prisutna, navodi u priopćenju belgijska agencija za sigurnost hrane.

Photo by Dimas Ardian/Getty Images

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.