fbpx
Foto: Wochit

ZAHVALJUJUĆI JAPANU, POSTIGNUT KLIMATSKI DOGOVOR: Ipak, jedan detalj dovodi ga u pitanje, Brazil koji se sprema postati ‘veliki izvoznik’ ugljičnih kredita

Autor: L.B.

Na UN-ovoj klimatskoj konferenciji COP26 pregovarači su u subotu postigli dogovor o pravilima trgovanja emisijama ugljika te potencijalno otvorili put ulaganjima bilijuna dolara u zaštitu šuma, postrojenja za proizvodnju obnovljive energiju i druge projekte za borbu protiv klimatskih promjena.

Budući je postignut konačan dogovor koji je usvojilo gotovo 200 zemalja, implementirat će se članak 6. Pariškog sporazuma iz 2015., koji omogućuje zemljama da dijelom ispune svoje klimatske ciljeve otkupom “ugljičnih kredita”, odnosno smanjenih emisija drugih zemalja.

Tvrtke, kao i zemlje s velikim područjima pod šumama, u Glasgowu su se zalagale za snažan dogovor o tržištima ugljika, u nadi da će tako legitimizirati i brzo rastuća globalna dobrovoljna tržišta “ugljičnih kredita”, odnosno kvota za emisije stakleničkih plinova.


Brazil se sprema postati veliki izvoznik ugljičnih kredita

Brazilsko ministarstvo okoliša objavilo je da je dogovor “pobjeda Brazila” koji se sprema postati “veliki izvoznik” ugljičnih kredita. Naime, Brazil je dom najvećeg dijela amazonskih šuma te ima ogroman potencijal za izgradnju vjetroelektrana i solarnih elektrana.

“To bi trebalo potaknuti ulaganja i razvoj projekata koji bi mogli donijeti značajno smanjenje emisija”, rekao je za Reuters glavni brazilski pregovarač Leonardo Cleaver de Athayde.

No, zemlje koje su najosjetljivije na učinke klimatskih promjena izrazile su zabrinutost zbog mogućih zloporaba jer bi, smatraju, takvi otkupi emisija ugljika mogli nekima omogućiti da izbjegavaju smanjenje svojih emisija.

“U vezi s člankom 6, morat ćemo ostati na oprezu glede ‘greenwashinga'”, manipulacija informacijama o djelovanju država ili kompanija na smanjenju svojih emisija, rekla je izaslanica Maršalovih Otoka za klimu Tina Stege u priopćenju.

Japan riješio problem

Među najspornijim točkama bilo je pitanje može li ugljične kredite sebi pribrajati i zemlja koja ih prodaje i zemlja koja ih kupuje.

Međutim, prijedlog Japana riješio je problem i dobio podršku i Brazila te SAD-a. Ono što je u prošlosti potkopavalo sporazum o članku 6 je brazilsko inzistiranje na dopuštanju dvostrukog zaračunavanja kredita.
Naime, prema sporazumu, zemlja koja generira kredit odlučit će hoće li ga odobriti za prodaju drugim zemljama ili će ga uračunati za ostvarenje svojih klimatskih ciljeva.

U slučaju prodaje, zemlja prodavatelj će dodati emisijsku jedinicu svom nacionalnom zbroju emisije ugljika, a zemlja kupac će je odbiti, te bi se tako osiguralo da se smanjenje emisija računa samo jednom između zemalja.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.