‘Za veliku svjetsku krizu krivi su bankari na kokainu’

Autor: D.V.

Previše bankara koji su uzimali kokain bili su pretjerano samouvjereni, i prihvaćali su veće rizike, rekao je Nutt koji je dodao kako zbog droge misle da će uspjeti pa rizičnim poslovima kvare financijsko stanje.

Zanimljivo istraživanje objavio je dr. David Nutt, 61-godišnji britanski profesor neuropsihofarmakologije na Imperial Collegeu u Londonu. On je, naime, uvjeren kako je za svjetsku bankovnu krizu najveći krivac prekomjerno uzimanje kokaina.

– Previše bankara koji su uzimali kokain bili su pretjerano samouvjereni, i prihvaćali su veće rizike, rekao je Nutt koji je dodao kako zbog droge misle da će uspjeti pa rizičnim poslovima kvare financijsko stanje.

– Kokain je savršen za njihovu kulturu uzbuđenja i jurenja za više i više i više. Bankari su koristili kokain i uvalili nas u ovu gabulu. To je droga koja traži ‘više’, dodao je Nutt.

Nutt, inače vrlo ugledan znanstvenik u svojem polju, je postao poznat dok je predvodio vladinu grupu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Nakon temeljitih istraživanja i konzultacija sa strukom, od kojih je glavno čak objavljeno u prestižnom medicinskom časopisu Lancet, Nutt je zaključio kako aktualni zakoni nepotrebno diskriminiraju spram marihuane, ecstasyja i psihoaktivnih gljiva, droga koje su prema svim znanstvenim podacima manje opasne od alkohola i cigareta.

Izjavio je kako su rizici korištenja ecstasyja usporedivi s rizicima jahanja konja, jer je postotak smrtnih slučajeva podjednak kod obje aktivnosti. Zbog te izjave potjeran je s čela vladine skupine za suzbijanje droga.

Iako je usporedbu zamislio kako bi demonstrirao da ljudi imaju pravo, ukoliko su ispravno informirani, na aktivnosti koje ne štete drugima a u sebi sadrže potencijalni rizik, protiv njega je pokrenuta medijska hajka koja je završila njegovim odlaskom s čelnog mjesta vladine grupe.

U svim istraživanjima koje je Nutt proveo, najopasnije droge bile su heroin, kokain i alkohol.
Autor:D.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.