Pixabay

Za uspješno sklopljen brak kineski mladenci će od države dobiti ‘mali poklon’

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Visoki troškovi brige za djecu, nespremnost za brak ili odgađanje karijere barijera su brojnim mladim ljudima da zasnuju obitelj. Pogotovo se to vidi u Kini, koja je donedavno nosila epitet najmnogoljudnije zemlje svijeta. No, vremena, a i demografska slika je takva da ih je nedavno “prešla” Indija.

Razlog tomu je vjerojatno i činjenica da je Kina jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgajanje djece. To su potvrdili i stručnjaci s Kineskog istraživačkog centra, uspoređujući troškove odgoja djece i kineski BDP po glavi stanovnika, piše BNN.

Koliko je rapidan demografski pad Kine govori i činjenica da je lani broj novorođenčadi pao na otprilike 50 posto broja novorođenih u 2016. godini. Broj novih brakova oborio je negativni rekord prošle godine, a ukupni broj stanovnika pada već dvije godine zaredom.

Dream Dictionary

Novčana stimulacija

Kako bi doskočile ovim negativnim trendovima, vlasti grada Xi’ana odlučile su potrošiti 700.000 yuana, odnosno otprilike 90.000 eura na srećke za lutriju koje će dijeliti novopečenim bračnim parovima. Time ujedno žele potaknuti i povećanje broja brakova. Naime, broj sklopljenih brakova je u Kini povezan s natalitetom, jer samohrane majke često ne dobivaju nikakvu financijsku pomoć.

“To nije samo početak sretnog bračnog života, već postoji i šansa da dobijete mali poklon”, piše na internetskoj stranici matične službe Xi’ana. Srećke će moći dobiti svi bračni parovi koji vlastima pokažu vjenčani list u razdoblju od 1. ožujka do 30. studenog.

Ranije smo pisali o južnokorejskoj kompaniji Booyoung Group koja svojim zaposlenicima daje 100 milijuna korejskih wona (75.000 dolara), ako dobiju dijete. Ovo je očajnički potez kompanije kojim želi osigurati buduće naraštaje zaposlenika, s obzirom na to da je Južna Koreja postavila novi rekord za najnižu stopu nataliteta na svijetu. Lani je stopa nataliteta bila samo 0,72, što znači da su na 100 preminulih osoba, rođene 72 bebe.

Južna Koreja postavila neslavni svjetski rekordAutor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.