fbpx

WikiLeaksu ukinuta domena!

Autor: hina

Amazon je u četvrtak kao "netočna" odbacio izvješća da je pod pritiskom vlade otkazao usluge WikiLeaksu, navodeći da je ta web stranica narušila "više uvjeta" koje kompanija postavlja za davanje usluga. Amazon je u priopćenju objasnio da je skinuo WikiLeaks sa svojih servera zbog "ugrožavanja nevinih ljudi" sa svojom masovnom objavom tajnih dokumenata.

WikiLeaksov pružatelj domene objavio je u petak da je povukao uslugu za ime wikileaks.org, nedugo nakon što je ta “zviždačka” internetska stranica postala nedostupna korisnicima.

EveryDNS je objavio da je povukao uslugu WikiLeaksu u četvrtak navečer, nakon što je postao “metom višestrukih napada distribuiranog uskraćivanja usluge”. Kod tog se elektroničkog, tzv. DDOS napada, web stranica blokira tako da se preplavi sa zahtjevima za podatke.

EveryDNS, američki pružatelj usluge domene, kazao je u priopćenju da su napadi prijetili stabilnosti njegove infrastrukture. WikiLeaks je prošle nedjelje počeo objavljivati 250 tisuća povjerljivih dokumenata američkog State Departmenta, koje je u kolovozu dao na uvid The New York Timesu i redakcijama četiri vodeća europska lista.


Amazon je 1. prosinca otkazao serverske usluge WikiLeaksu što je izazvalo kraću nedostupnost stranice, no nakon prebacivanja na servere u Švedskoj, ponovo je bila dostupna, izvijestili su američki mediji. WikiLeaks je na svom Twitter profilu objavio da je njegova “domena ‘ubijena’ s američke domene everydns.net nakon tvrdnje o masovnim napadima”, objavili su američki elektronički mediji.

Pentagon je objavio u srijedu da može srušiti WikiLeaks ako to želi, ali da do tog trenutka to još nije odlučio. Postoje izvješća da je i Rusija zainteresirana za zatvaranje WikiLeaksove stranice, navode internetski portali.

Uništavanje američke vanjske politike

WikiLeaks je povjerljive diplomatske dokumente unaprijed dao na uvid spomenutim redakcijama pet velikih svjetskih listova, koji od nedjelje izvješćuju o njima, a na samoj stranici su do petka objavljena 623 dokumenta. U srijedu je objavio diplomatske bilješke iz veleposlanstva SAD u Moskvi, koja su otkrila poražavajuće američke ocjene o stanju ruske demokracije i društva.

Objava novinskih izvješća o tajnim dokumentima uzdrmala je Washington i nanijela bitnu štetu američkoj vanjskoj politici, po izjavama visokih dužnosnika administracije, no izgleda da se s nastavkom objave samih dokumenata na WikiLeaksu i otkrivanjem novih pojedinosti, ta šteta dodatno povećava i remeti odnose SAD-a s drugim zemljama.

Amazon je u četvrtak kao “netočna” odbacio izvješća da je pod pritiskom vlade otkazao usluge WikiLeaksu, navodeći da je ta web stranica narušila “više uvjeta” koje kompanija postavlja za davanje usluga. Amazon je u priopćenju objasnio da je skinuo WikiLeaks sa svojih servera zbog “ugrožavanja nevinih ljudi” sa svojom masovnom objavom tajnih dokumenata.
“Nije vjerodostojno da izvanredna količina od 250.000 povjerljivih dokumenata koje WikiLeaks objavljuje može biti pažljivo redigirana na način koji bi osigurao da se nevine ljude ne dovodi u opasnost”, istakao je Amazon. Također je upozorio da organizacije za zaštitu ljudskih prava pišu WikiLeaksu i traže da ne objavi imena aktivista za ljudska prava, koje njihove vlade mogu progoniti.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.