Pixabay

Washington i Seul radi Sjeverne Koreje neće održati vojne vježbe

Autor: Hina

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja neće održati najavljene zajedničke vježbe zračnih snaga kako bi time pomogle diplomatskim naporima sa Sjevernom Korejom, objavila je u petak američka vojska.

Iz Pentagona su rekli kako su odluku o obustavi vježbe Vigilant Ace, planirane za prosinac, donijeli američki i južnokorejski ministar obrane, Jim Mattis i Jeong Kyeong-doo koji su se u petak sastali u Singapuru.

Glasnogovornica Pentagona Dana White izjavila je da je odluka donesena kako bi se “diplomatskim procesima dala prilika za nastavak”.

Oba ministra, kazala je White, pridaju veliku važnost spremnosti snaga. “Obvezali su se održavati blisku suradnju te procijeniti i buduće vježbe”, tvrdi White.

Dodala je kako je Mattis o problemu razgovarao i s japanskim ministrom obrane.

Dvije Koreje održale su tri summita ove godine.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un također je u lipnju u Singapuru održao sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom gdje su vođe obećali raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.




Vigilant Ace jedna je od nekoliko vojnih vježbi koje su obustavljene otkako je održan taj summit.

Prošle je godine u vježbi sudjelovalo više od 230 zrakoplova, uključujući šest borbenih zrakoplova F-22 Raptor te oko 12 tisuća pripadnika američkih oružanih snaga.

Trump je iznenadio brojne američke dužnosnike ranije ove godine kada je nakon summita s Kim Jong Unom najavio kako SAD obustavlja zajedničku vojnu vježbu s Južnom Korejom planiranu za ljeto.




Prošlog je mjeseca kandidat Pentagona za zapovjednika američkih vojnih snaga u Južnoj Koreji rekao kako je odluka o obustavi zajedničkih vježbi “pametan rizik”, no kako je uzrokovao “blagu degradaciju” spremnosti vojske.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.