fbpx
Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann, Guliver Images

VON DER LEYEN OPET NABIJA GRIŽNJU SAVIJESTI! Stvarno je neumorna: Lako docirati s plaćom većom od 200.000 kuna

Autor: Ivor Kruljac

U jeku europskog straha od potpune obustave ruskog plina, različite članice EU biti će različito pogođene, kako se neke države skoro pa potpuno oslanjanju na isporuke istočnog susjeda, a druge skoro pa nimalo. No, predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, za agenciju DPA rekla je kako očekuje solidarnost zemalja, te će isprepletenost gospodarstava EU, prije ili kasnije dovesti do toga da će plinska kriza pogoditi svaku državu članicu.

“Čak i zemlje članice koje gotovo ne kupuju ruski plin ne mogu izbjeći učinke potencijalnog prekida opskrbe na našem unutarnjem tržištu”, upozorila je von der Leyen u ponedjeljak, uoči sastanka ministara energetike Unije zakazanog za utorak.

Njeni komentari ne dolaze slučajno kako su trzavice među članicama već pokrenule Portugal i Španjolska, kritizirajući plan Komisije za izvanrednu situaciju s plinom. Tu je posebno oštar bio Portugal, čija je vlada rekla kako je njena potrošnja plina apsolutna potreba, a europski plan s plinom neodrživ.


Optimistična komisija

Međutim, von der Leyen je uvjerena kako će plan Europske komisije dobiti potporu unatoč protivljenju. Smatra i kako EU treba isplesti sigurnosnu mrežu koja bi svima omogućila preživljanje narednih dviju zima.

“Sigurna sam da su ministri energetike svjesni svoje odgovornosti”, uvjereno je rekla von der Leyen.

Podsjetimo, Europska komisija svojim planom poziva sve EU države na dobrovoljno smanjenje potrošnje plina između 1. kolovoza i 31. ožujka na najmanje 15%. Pristanu li i uspiju li u tome države EU, otvara se mogućnost, smatra Komisija, određivanje daljnjeg smanjenja potrošnje, dođe li do ozbiljne plinske krize.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.