Screenshot

Vođa desnice napao Merkeličin CDU: ‘C u njihovu imenu ne predstavlja kršćanstvo nego islamski polumjesec!’

Autor: Hina

Kriza oko formiranja vlade u Berlinu i socijaldemokratske kadrovske turbulencije bile su glavne teme tradicionalne "političke pepelnice", serije govora političkih čelnika u kojem se žestoko obračunava s političkim protivnicima

“Još nikad u povijesti SR Njemačke se nije dogodilo da Njemačka za Pepelnicu još nema vladu”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na skupu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Demminu na sjeveroistoku Njemačke.

Ona je u pomirljivom tonu, koji je neuobičajen za oštre govore koji krase “političku Pepelnicu” pozvala na toleranciju i spremnost na kompromise.

“Sada nije vrijeme za ići glavom kroz zid nego je vrijeme da se upotrijebi razum i razboritost”, rekla je Merkel.

U Bavarskoj velika pozornost je posvećena obračunu s desno-populističkim Alternativom za Njemačku (AfD).

U Passauu, gdje Kršćansko-socijalna unija (CSU) tradicionalno održava svoje skupove za “političku Pepelnicu”, Markus Söder, koji bi uskoro trebao od predsjednika stranka Horsta Seehofera preuzeti funkciju bavarskog premijera napao je AfD da unatoč svojoj desno-ekstremnoj politici pokušava preoteti građanske birače.

“AfD nije zamjena za Uniju CDU/CSU. Ta stranka nije građanska stranka. Ona je, posebice na istoku zemlje, bliska desnim ekstremistima”, rekao je Söder

Söder je kritizirao Uniju CDU/CSU da već godinama naginje ljevici i da je zapostavila “demokratsku desnicu”.




“Unija se ne smije gurati prema sredini i uvijek bacati oko nalijevo. Mi želimo pod našim okriljem ujediniti i demokratsku desnicu”, rekao je Söder. CSU se u Bavarskoj, u kojoj zastupa demokršćansku opciju dok je CDU demokršćanska stranka za ostatak Njemačke, s pogledom na izbore u rujnu u toj saveznoj državi bori za povratak birača koji su se na posljednjim parlamentarnim izborima okrenuli AfD-u.

Čelnici CSU-a su se također okomili i na SPD i optužili ga da zbog kadrovskih nestabilnosti ugrožava stvaranja stabilne vlade u Njemačkoj.

U bavarskom Vilshofenu na skupu Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), privremeni predsjednik te stranke Olaf Scholz pozvao je članove svoje stranke da u slijedećim danima glasovanjem odobre ulazak SPD-a u “veliku koaliciju” s Unijom CDU/CSU.




Na skupu Zelenih novi šef stranke Robert Habeck je CSU optužio da se koketiranjem s desnim biračima “igra s demokracijom”.

“Tko trčkara za desnim populistima ne jača demokraciju nego desne populiste”, zaključio je Habeck.

AfD je strankama Unije CDU/CSU predbacio da su zaboravili na ‘C’'(kršćanski) u svom nazivu. “To više ne stoji za kršćanski nego vjerojatno već odavno za polumjesec islama”, rekao je predsjednik AfD-a Jörg Meuthen.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.