Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Vladajuća stranka pobjednica ključnih lokalnih izbora u Gruziji

Autor: Dnevno

Vladajuća stranka Gruzijski san pobjednica je lokalnih izbora, koji su održani u sjeni političke krize, pokazuju službeni podaci.

Gruzijski san osvojio je 46, 6 posto glasova, nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, objavilo je u nedjelju izborno povjerenstvo.

Najveća opozicijska stranka Ujedinjeni nacionalni pokret, čiji je osnivač uhićeni bivši predsjednik Mihail Sakašvili, osvojila je 30, 7 posto glasova.

Ipak, u brojnim gradovima održat će se drugi krug izbora.

Uhićenje bivšeg državnog čelnika izazvalo je tenzije s Kijevom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao kazao je u nedjelju da konstantno radi na povratku ukrajinskih državljana.

“Mihail Sakašvili je ukrajinski državljanin pa se to odnosi i na njega”, kazao je, dodavši da sve institucije rade na tom slučaju.

Bivšeg predsjednika, za kojim je raspisana tjeralica, uhitila je policija u stanu u Tbilisiju u petak, nakon što je nekoliko godina proveo u egzilu.




Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da se Sakašvilija istražuje zbog ilegalnog prelaska granice. Ranije je osuđen zbog zloupotrebe položaja, a u Ukrajini je bio na savjetničkom položaju.

Gruzijski predsjednik Irakli Garibashvili obećao je da će njegova zemlja odgovoriti na sva pitanja iz inozemstva.

Lider stranke Gruzijski san Irakli Kobachidze izjavio je da je njegova stranka na izborima ostvarila “uvjerljivu pobjedu”.




Međutim, drugi krug izbora bit će održan u prijestolnici Tbilisiju s preko milijun stanovnika.

Lokalni izbori u zemlji s 3,9 milijuna stanovnika, održani su pošto je glavna opozicijska stranka mjesecima bojkotirala parlament zbog spornih parlamentarnih izbora prošle godine.

Po sporazumu sklopljenom prije nekoliko mjeseci uz posredovanje Europske unije, vlada se obvezala raspisati nove parlamentarne izbore ako Gruzijski san osvoji manje od 43 posto glasova na lokalnim izborima.

Sporazum je propao nakon što se iz njega povukla vladajuća stranka, a politički analitičari su upozoravali da bi rezultati izbora, u slučaju da Gruzijski san padne ispod 43 posto, mogli pokrenuti prosvjede.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.