Foto: Guliver Images

VLADA IMA MOĆ: Nakon pandemije, Orban produljuje izvanredno stanje zbog rata! Vlast će donositi odluke bez kontrole ako začuju ratne trube u susjedstvu

Autor: Dnevno.hr

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana u utorak je usvojila ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu “dekretom” u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa.

Mjeru je podržalo 136 članova vladajuće desne stranke Fidesz, a omogućit će uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini.

Iako mediji pišu da si je Orban time povećao ovlasti, to nije baš sasvim točno.

Produljeno stanje

Naime, izvanredno stanje u Mađarskoj već je na snazi zbog pandemije i ono ističe krajem svibnja.

Izvanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020., a više ga je puta obnovio parlament.

To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama, što će biti moguće i nakon svibnja, samo ovog puta s drugim obrazloženjem.

Parlament će sve potvrditi

Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Orbanov Fidesz.




Europa nastavlja strepiti zbog rata u Ukrajini, ali i neizvjesnom situacijom u europskim zemljama.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.