fbpx

Vjernici se pitaju zašto kardinali ne bi glasovali za reizbor Benedikta XVI.

Autor: dnevno.hr

'S istim inzistiranjem kao i moji Predhodnici, ozbiljno potičem Kardinale izbronike da ne dopuste da ih, u izboru Pape, vodi prijateljstvo ili odbojnost, ili da budu pod utjecajem koristoljublja ili osobnih povezanosti prema bilo kome, ili da budu pod pritiskom neke osobe na vlasti ili nekih grrupâ, ili pod sugestijama masovnih medija, ili pod prisilom, strahom ili traženjem popularnosti. Umjesto toga, neka pred svojim očima imaju jedino Božju slavu i dobro Crkve, i nakon što su molili za božansku pomoć, neka daju svoj glas osobi, čak i izvan Kardinalskog zbora, koja je po njihovom sudu najprikladnija da upravlja sveopćom Crkvom na plodan i koristan način', piše u Paragrafu 83.

Na internetski portal themoynihanletters.com pristigle su mnoge e-mail poruke u kojima se vjernici pozivaju na paragraf 83 (konstitucije) Universi Dominici Gregis i druge vatikanske zakone te tvrde kako bi Joseph Ratzinger i dalje trebao ostati vrhovni poglavar katoličke crkve, prenosi croative.net.

Dr. Robert Moynihan, utemeljitelj i gl. urednik časopisa Inside the Vatican se na temelju tih činjenica pita 'što će se dogoditi ako se neki kardinali suzdrže od glasovanja, u ovoj konkretnoj situaciji'.

Pročitajte paragraf 83 (konstitucije) Universi Dominici Gregis, koji govori o praznom mjestu na Apostolskoj Stolici i o izboru Rimskom pape i koji je napisao papa Ivan Pavao II. 22. veljače 1996. godine, a regulira papinske konklave.


– S istim inzistiranjem kao i moji Predhodnici, ozbiljno potičem Kardinale izbronike da ne dopuste da ih, u izboru Pape, vodi prijateljstvo ili odbojnost, ili da budu pod utjecajem koristoljublja ili osobnih povezanosti prema bilo kome, ili da budu pod pritiskom neke osobe na vlasti ili nekih grrupâ, ili pod sugestijama masovnih medija, ili pod prisilom, strahom ili traženjem popularnosti. Umjesto toga, neka pred svojim očima imaju jedino Božju slavu i dobro Crkve, i nakon što su molili za božansku pomoć, neka daju svoj glas osobi, čak i izvan Kardinalskog zbora, koja je po njihovom sudu najprikladnija da upravlja sveopćom Crkvom na plodan i koristan način – piše u Paragrafu 83.

Doktor Moynihan naglašava kako je ovom temom 'izrazio duboko suosjećanje solidarnosti s papom Benediktom, a da time ne predlažem ništa s obzirom na njegov ponovni izbor'.

U članku se između ostalog poziva i na članak, Pavla Baddea, koji desetljećima osobno poznaje Josepha Ratzingera i koji je objavio glasoviti članak o slučaju 'Vatileaks'. Urednik časopisa Inside the Vatican u tekstu ističe i zanimljivu činjenicu kako Benedikt XVI. živi tek nekoliko milja izvan Rima.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.