Foto: Wochit/AFP

VIŠE NE PRIJETE SAMO UKRAJINI Ovo s Finskom i Švedskom bi moglo imati ozbiljne vojne posljedice. Situacija je zabrinjavajuća

Autor: Dnevno

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da bi mogući ulazak Švedske i Finske u NATO imao ozbiljne vojne i političke posljedice koje ne bi ostale bez odgovora Moskve.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva tako je naglasila da uporna nastojanja NATO-a da uvuče ove dvije zemlje u orbitu svojih interesa i oportunističke politike nisu prošli nezapaženo od strane Rusije. “Sasvim je očigledno da bi ulazak Finske u Švedske u NATO imao ozbiljne vojne i političke posljedice koje bi zahtijevale primjeren odgovor ruske strane”, poručila je, dodavši da politiku izbjegavanja bilo kakvih saveza, koju tradicionalno slijede Švedska i Finska, Moskva vidi kao važan faktor osiguranja stabilnosti u sjevernoj Europi.

Moskva je ranije ovog mjeseca izdala dva dokumenta, jedan upućen NATO-u, a drugi Washingtonu. Tražila je garancije kojima bi se zajamčila sigurnost za sve strane. Prijedlozi su uključivali ograničavanje gomilanja snaga NATO-a u blizini ruskih granica i isključivanje proširenja bloka.

Švedske vlasti su ranije osudile inicijativu Kremlja te rekle da će odbijanje bilo kakvog budućeg proširenja NATO-a smanjiti mogućnosti za donošenje nezavisnih političkih odluka, dok finska vlada također inzistira da mora imati nacionalni manevarski prostor, uključujući i podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Rusko raspoređivanje desetaka tisuća vojnika uz sjevernu, istočnu i južnu granicu s Ukrajinom izazvalo je strah zapadnih prijestolnica da Moskva planira napad.

Rusija je nijekala takve planove naglašavajući da joj trebaju obećanja Zapada, uključujući obećanje NATO-a da neće širiti savez istočno prema ruskim granicama, ističući da joj je sigurnost ugrožena sve jačim ukrajinskim vezama sa zapadnim savezom.

 
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.