fbpx

‘Vijeće sigurnosti UN-a antidemokratsko i zastarjelo’

Autor: hina

"Kao male zemlje, smatramo da je taj aranžman nepravedan, to je antidemokratski, više nije valjano. Imate situaciju u kojoj oni koji imaju pravo veta govore više o ratu nego o miru", izjavio je predsjednik Zuma.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma smatra da je Vijeće sigurnosti UN-a "antidemokratsko" i "zastarjelo", piše u utorak južnoafrički dnevnik Business Day, dok se istodobno u New Yorku otvara redovita godišnja Opća skupština UN-a. Sadašnje Vijeće sigurnosti "možda je vrijeme pregazilo", kazao je Zuma južnoafričkim novinarima u ponedjeljak u New Yorku gdje treba održati govor u utorak pred Općom skupštinom.

Zemlje u razvoju zahtijevaju reformu Vijeća koje daje pravo veta na rezolucije samo stalnim članicama, SAD-u, Velikoj Britaniji, Rusiji, Kini i Francuskoj. "Kao male zemlje, smatramo da je taj aranžman nepravedan, to je antidemokratski, više nije valjano. Imate situaciju u kojoj oni koji imaju pravo veta govore više o ratu nego o miru", izjavio je predsjednik Zuma.


Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.