Foto: Guliver Images / Ministarstvo obrane Rusije

Vidmarović otkriva kako će Zapad odgovoriti ako Putin upotrijebi nuklearku: ‘To više nije tabu’

Autor: B. D.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli tjedan ne inauguriran po peti put. Povodom toga Rusi su započeli vojne vježbe u kojima koriste taktičko nuklearno oružje. Ono se od strateškog nuklearnog oružja razlikuje se po tome što je znatno manjeg opsega uništenja, odnosno može se koristiti za uništavanje ciljanih meta, a ne općeg razaranja.

U zadnjih mjesec dana države Zapada u više navrata su zaprijetile slanjem vojske u Ukrajinu, a po tom pitanju se istaknuo francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je zauzeo izrazito čvrst stav.

Kao odgovor na to Rusi odgovaraju prijetnjama korištenjem nuklearnog oružja. Rusi od početka rata postavljaju takozvane “crvene linije”, odnosno uvjete koje smatraju da Zapad ne smije prekršiti ni pod koju cijenu kako ne bi došlo do eskalacije sukoba.

‘Taktičko nuklearno oružje je izašlo iz moralnog tabua’

Realnu mogućnost korištenja taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini komentirao je geopolitički analitičar Branimir Vidmarović. “Nuklearno zastrašivanje postaje normalno. Rusija je odlučila prijeći u taktiku nuklearnog zastrašivanja. To je psihološka igra”, odmah navodi Vidmarović.
“Taktičko nuklearno oružje je izašlo iz moralnog tabua. Smatra se da je prihvatljivo jer ne vodi globalnom uništenju.”, komentira promjene u vojnoj etici.

“Ovo je ruski odgovor na čvršću poziciju Europe, poglavito Macrona i najave slanja vojske u Ukrajinu. Radi se o aktivnom nuklearnom odvraćanju koje treba shvatiti ozbiljno.”, komentira Vidmarović.

‘Rusiju se ne smije dovesti pred očajničke poteze’

Vidmarović smatra da države Zapada od početka pomno prate korake Rusije i da su svjesni koje granice ne smiju prijeći. “Amerikanci su oprezni od početka. Pentagon prati razmještanje ruskih snaga. Amerika je svjesna da konflikt ne smije eskalirati, zbog čega se Rusiju ne smije pogurnuti pred očajničke poteze”, tvrdi analitičar.

Ukrajinci dobili novo vrlo moćno oružje: Ako ga iskoriste, Rusi najavljuju veliku odmazdu

Za kraj objašnjava da je moguće korištenje taktičkog oružja u Ukrajini i on vjeruje da na njega Zapad ne bi uzvratio nuklearnim oružjem.

“Scenarij ostaje tajni, ali može se vjerovati da će Rusi u Ukrajini iskoristiti taktičko oružje. Rusi su postali dosta hrabri u svojim prijetnjama jer stručnjaci, i ruski i zapadni, vjeruju da Zapad ne bi vojno odgovorio na korištenje taktičkog oružja, već bi posljedice bile ekonomsko-političke”, zaključuje Vidmarović.

Odluka o mogućem primirju i dalje je na Ukrajini, ali ona ne želi prihvatiti aneksiju područja na koja Rusi pretendiraju. Istovremeno Rusi sve brutalnije napadaju ukrajinske pozicije, a Zapad oklijeva sa slanjem naoružanja.

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.