foto: screenshot/video

(VIDEO) Više od stotinu dupina uginulo nakon nasukavanja: ‘Događa se često, ali nikada baš cijelo jato’

Autor: Dnevno.hr

Jato od 145 bjeloleđih dupina nasukalo se na obalu otoka Stewart na Novom Zelandu, svi pripadnici jata su uginuli, javlja BBC.

Nasukana tijela životinja uočio je u subotu navečer čovjek koji se odlučio prošetati plažom Mason Bay.

Vlasti su objavile kako je polovica dupina umrla te noći, a da su ostele dupine morali uspavati jer ih se nije moglo spasiti.

Tijekom ovog vikenda, na drugoj plaži Novog Zelanda, nasukalo se 12 bijelotrbušnih dupina i jedna ulješura.

“Vjerojatnost uspješnog vraćanja dupina u more bila je iznimno mala”, rekao je Ren Leppens iz lokalnog odjela Department of Conservation (DOC), čija je funkcija očuvanje povijesne i prirodne baštine Novog Zelanda.

“Nasukali su se na udaljenoj lokaciji, već su umirali, a nama nedostaje zaposlenika. Najbolje što smo mogli za njih učiniti je eutanazirati ih. No to je uvijek, uvijek jako teška odluka”, dodao je.
U izvješću DOC-a je navedeno kako se na Novom Zelandu često nasuču kitovi i dupini, u prosjeku 85 puta godišnje. Ipak, najčešće se radi o jednom pripadniku te vrste, a ne o cijelom jatu.

Kitovi i dupini nasuču se zbog bolesti, poteškoća pri navigaciji, morskih mijena ili zbog toga što ih proganjaju grabežljivci.

Tijekom ovog vikenda, na plaži Sjevernog otoka nasukalo se 12 bijelotrbušnih dupina. Četvero dupina već je umrlo. Vlasti se nadaju da će uspjeti spasiti preostalih 8 dupina.
Na jednoj drugoj plaži Sjevernog otoka, nasukala se ulješura dugačka 15 metara. Uginula je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.