Shutterstock

(VIDEO) VELIKO PREKRAJANJE GRANICA: Postaju li Katalonija, Škotska i Republika Srpska neovisne države?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Redovno se na međunarodnoj geopolitičkoj sceni javljaju ideje i polemike o korigiranju međunarodno priznatih granica, kao i nastanak država od entiteta i geografskih oblasti koje trenutno nemaju status država, odnosno nisu priznate u Ujedinjenim nacijama.

Na Youtube kanalu “General knowledge” nedavno se povelo pitanje o tome koje oblasti žele postati neovisne države, a među njima je i Republika Srpska.

Što se Republike Srpske tiče, youtuberi podsjećaju da prema popisu iz 2013. godine u ovom entitetu živi većinsko srpsko stanovništvo (83 posto). Najviše, zatim, ima Bošnjaka koji su u daleko manjem broju zastupljeni od Srba (12,6 posto), Hrvata ima 2,27 posto, dok u ostale ili nepoznate nacionalne pripadnosti spada ostatak od 1,25 posto.

Osim Republike Srpske najzvučnija regija koje bi uskoro moglo postati država jest Katalonija, koja je više puta u bliskoj prošlosti to i pokušavala, ali ideja nikad nije realizirana do kraja zbog protivljenja velikih sila pozivajući se na međunarodno pravo. Stidljivo se pominju Galicija i Andaluzija, što je ilustrirano fotografijama sa skupova za neovisnost, dok su Baskiju nekim čudom zaboravili spomenuti.

Jedna od potencijalnih država mogao bi biti i Kurdistan, koji bi zauzimao jugoistočne dijelove Turske, kao i dijelove Sirije, Irana i Iraka.

Libija bi se uskoro mogla raspasti na dva dijela. Zapadna Libija sastojala bi se od aktualno međunarodno priznate države sa sjedištem u Tripoliju, dok bi Istočna Libija, oblast kojom zapovijeda general Khalifa Haftar, mogla dobiti međunarodno priznanje.




Podsjetimo, ove godine sukobi u Libiji u punom su jeku. Haftarove snage pokušavaju zauzeti Tripoli i svrgnuti međunarodno priznatu vladu, a mnogi podsjećaju da je i Muammar Gaddafi svojevremeno nakon sličnog državnog udara došao na vlast.

Škotska se na referendumu 2014. pokušala odcijepiti od Ujedinjenog Kraljevstva, a nakon velike neizvjesnosti stanovništvo se odlučilo za “status quo”. Što se Brexita tiče, čak 62 posto škotskih birača odlučilo je ostati u Europskoj uniji, što je još jedna odluka koja se kosi sa službenom vizijom Velike Britanije, čije tamošnje vlasti na sve moguće načine žele izaći iz EU.

Podsjetimo, nedavno je zbog nepronalaženja rješenja za Brexit britanska premijerka Theresa May podnijela ostavku. Političari koji su ušli u trku za njenog nasljednika obećavaju da će učiniti sve da do sporazuma o Brexitu dođe.




Zanimljivo, spomenuta stranica navodi da bi i ruska oblast Kalinjingrad, između Poljske i Litve, mogla uskoro dobiti neovisnost, ali to je trenutačno toliko daleko od realnosti, da se takve ideje na međunarodnom planu odavno nisu čule.

Somaliland i Zapadna Sahara također bi mogle proglasiti neovisnost, a naglasak se daje na ujedinjenje Sjeverne i Južne Koreje.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.